США підтримують реформування відносин в українському селі

США підтримують реформування відносин в українському селі
Київ, 26 листопада 2001 - У Києві підписано Угоду про співробітництво між Агентством США з міжнародного розвитку та Асоціацією фермерів i приватних землевласників України. Підписання угоди стало можливим після ухвалення Верховною Радою Земельного кодексу. Таким чином, Вашингтон підтвердив свій намір допомогти реформам в українському селі, у першу чергу – приватизації земель сільськогосподарського призначення.

Факт ухвалення Земельного кодексу і в Україні, і у Сполучених Штатах називають одним з найважливіших кроків до демократичних змін у державі.

Проект підтримки приватизації землі в Україні – одна з найголовніших ініціатив Агентства США з міжнародного розвитку. За словами директора місії Агентства в Україні Крістофера КРОУЛІ, аграрний сектор України – це галузь, у якій зайнята велика частина її населення. З огляду на велике значення аграрного сектору для усієї української економіки, Вашингтон приділяє особливу увагу стимулюванню приватної власності на землю. За даними Агентства США з міжнародного розвитку та Асоціації фермерів і землевласників України, понад триста тисяч українських фермерів отримали право на володіння землею. Для підтримки фермерів, за ініціативою американців створено 9 сервісних центрів для виробників сільськогосподарської продукції; фермери також отримують технічну допомогу від уряду США. Як каже радник з економічних питань Посольства США в Україні Кен ФЕРФАКС:

“Для України це питання надзвичайно важливе, оскільки український ринок праці – це люди освічені, здатні проявити і знання, і ділову ініціативу. Вони потребують законів, які дозволять їм розпочинати власну справу, стати власниками землі або підприємства”, - зазначив пан Ферфакс. На думку керівників Асоціації фермерів України, підтримка приватизації землі – це питання політичної та соціально-економічної стабільності держави. А напередодні парламентських виборів фактор стабільності відіграє визначну роль.