Молдова загрожує Україні, що вона повідомить міжнародні організації про те, як поводиться офіційний Київ щодо Придністров’я

Молдова загрожує Україні, що вона повідомить міжнародні організації про те, як поводиться офіційний Київ щодо Придністров’я
Кишинів, 27 листопада 2001 – Кишиневу не подобається те, що Україна не погоджується створювати спільні з Молдовою митницькі пости по периметру її кордону з Придністров’ям. Після занадто довгої перерви президент Молдови Владімір Воронін у понеділок дав прес-конференцію для молдовських та іноземних журналістів. Глава держави назва відносини республіки Молдова з Україною дивними. «Щоразу я домовляюсь з президентом Леонідом Кучмою щодо створення спільних минтицьких постів по всьому периметру кордону з Придністров’ям. Але коли справою починають займатися клерки-виконавці, вона не вирішується», -сказав президент Владімір Воронін повідомив, що з Києвом досягнуто домовленості про створення п’яти митницьких пунктів на півночі Молдови.

Щодо одинадцяти таких постів по периметру кордону України з Придністров’ям, то українська влада, за словами Владіміра Вороніна, дає «задній хід». Молдовський президент каже, що офіційний Києв свою позицію пояснює економічною блокадою Придністров’я. Воронін заявив, що «Україна заохочує контрабанду товарів через територію Придністров’я, оскільки дозволяє експорт за старими митницькими печатками». Президент сказав, що Кишинів змушений буде звернутися до міжнародних організацій і розказати про таку позицію України. Насамперед, сказав Воронін, ми звернемося до Всесвітньої організації торгівлі, членом якої хоче бути Україна. До цієї організації вступають лише за умови, що у держави-кандидати, складено економічні угоди з країнами-сусідами. Владімір Воронін погрожує Києву тим, що «Молдова ще подумає – підписати таку угоду з Україною, або ж ні».

На запитання кореспондента радіо Свобода щодо парламентських виборів в Україні молдовський президент сказав, що молдовські комуністи підтримають на виборах в Раду українських комуністів. Президент повідомив, що він це питання детально обговорював з лідером українських комуністів Петром Симоненком, який минулих вихідних відвідав Кишинів.

Складається враження, що Молдова сподівається на прихід до влади в Києві комуністів. Тоді проблема щодо створення спільних з Україною митницьких постів по периметру кордону з Придністров’ям буде вирішуватися дуже легко. Опоненти такої точки зору вважають, що результати правління комуністів у Молдові переконають українських виборців у тому, що повернутися в радянський час уже неможливо. Нині треба думати про майбутнє, а не про минуле.