В Америці спад - офіційно підтверджено

В Америці спад - офіційно підтверджено
Прага, 28 листопада ― У Сполучених Штатах настав економічний спад. Це днями офіційно підтвердила група економістів із Національного Бюро Економічних Досліджень. Економісти стверджують, що спад почався ще у березні, але був прискорений трагічними подіями 11 вересня. Тим не менше, американські економісти вважають, що спад не триватиме довго, і вже на початку наступного року найбільша економіка світу відновить зростання.

Те, що американський економічний двигун уповільнював свої оберти вже з кінця минулого року, ні для кого не було таємницею, але цього тижня вперше офіційно прозвучало підтвердження – Америка переживає рецесію. У звіті, що його оприлюднили у понеділок фахівці з Національного Бюро Економічних Досліджень, мовиться, що пік економічної активності США прийшовся на березень, а з того часу відбувається спад. Таким чином, 10-річний, найдовший період зростання у США за всю історію економічних спостережень, закінчився.

Фахівці Національного Бюро Економічних Досліджень, з містечка Кембрідж у Штаті Массачусетс, які є визнаними арбітрами щодо питань економічного циклу, говорять, що причин уповільнення було багато, але терористична атака 11 вересня створила економічний шок, в результаті якого помірне уповільнення розвитку переросло у повномасштабну рецессію.

Після 11 вересня в Америці зменшився споживчий попит і впав на найнижчий рівень за останні сім років. Американці, побоюючись за свої робочі місця, стали менше купувати і витрачати, а це є основною загрозою для американської економіки, адже її зростання на дві третини залежить від внутрішнього попиту.

Для президента Джорджа Буша скорочення попиту було ще одним арґументом на користь скорочення податків. «Скорочення податків буде частиною пакета економічного відродження, що буде корисним для економіки у довгій перспективі. У нас низькі відсоткові ставки, низькі ціни на енергоносії та добра податкова політика. Це все є добрим підмурівком для економічного пожвавлення», сказав американський президент.

Так само, як і президент країни, економісти сподіваються, що рецесія не триватиме довго. Економіст із інвестиційного банку ING Barings Деймс Найтлі говорить, що відновелння зростання можна очікувати уже за кілька місяців. «Ми сподваємося, що зростання розпочнеться на початку наступного року. Цьому сприятиме фіскальне полегшення та і пом’якшення монетарної політики Національної Резервної Системи. Так що ці два чинники мають призвести до зростання економіки вже на початку року», говорить економіст із банку ING Barings.

Відродження економічної активності у США має також посприяти економічному пожвавленню у Європі, де найбільші економіки почали уповільнюватись, щойно з’явилися повідомлення про спад в Америці. Сполучені Штати становлять чверть світової економіки, і тому економісти очікують, що коли такий потужний двигун знову працюватиме на повну пару, решта світу також відчує прискокрення розвитку.