Олександр Мороз в Одесі: про Кравченка, Ющенка і їхнього «папу»

Олександр Мороз в Одесі: про Кравченка, Ющенка і їхнього «папу»
Одеса, 5 грудня 2001 - З короткочасним одноденним візитом в Одесі побував Голова Соціалістичної партії України, народний депутат Олександр Мороз. Він мав зустрічі з партійним активом та журналістами у приміщенні прес-клубу “Право”.

Перше запитання журналістів в Одесі до Олександра Мороза стосувалося його оцінки призначення Юрія Кравченка на посаду Голови Херсонської обласної держадміністрації.

На його думку, “це призначення має кілька цілей.

Перша ціль, - демонстрація суспільству що Президенту всі ті речі, які схвилювали суспільство – паралельні, що Він при силі, що Він має незмінний курс і що ті хто забруднений у кримінальних справах можуть покладатися на нього, бо авторітет і “папа” зверху.

З другого боку, у нього були претензії до Херсонського губернатора, який демонстрував повну лояльність перед Президентом, але не був настільки радикальним щодо політичних суперників які там виступають в регіоні. Я маю на увазі члена нашої фракції Станіслава Миколаєнка, який має сильний вплив в області і, зокрема, щодо позиції депутата Єльяшкевича – депутата який не входить в нашу фракцію, але Він є послідовним саме щодо Юрія Кравченка. Тому Кравченка туди і послали надавши відповідну орієнтацію від Президента, як стукнути треба щоби не піднявся Єльяшкевич і тому подібне”

За словами Олександра Мороза, соціалісти ще не визначилися кого будуть підтримувати на наступних виборах міського голови Одеси. Скоріше за все, відповідь на це запитання буде наприкінці січня 2002 року. Тим часом, лідер Соцпартії наголосив, що “не може сказати, що підтримка нинішнього міського голови Руслана Боделана на минулих виборах була виправдана всіма діями нинішньої влади. Якщо у нас не буде власної прохідної кандидатури то скоріше за все ми прислухаємося до результатів соціологічного аналізу, який організуємо напередодні щоби подивитися що бажають мешканці Одеси. Одесити будуть робити вибір і слід їм створити умови щоби вони його зробили адекватно до ситуації яка склалася”.

На думку Олександра Мороза, влада робить все для того щоби патріотичні сили в Україні були єдиними.

“Національно-патріотичні сили розведені владою свідомо. Влада спекулює на цій темі. Їй не треба щоби там були конкуренти у вигляді Руху чи ще інших партій. Владі треба щоби вони між собою сварилися. Треба було розбити Рух, треба було щоби не було Чорновола як консолідуючої сили.

Я знаю як Президент давав вказівку Станик: “Ви реєструйте всі ці партії. Чим більше їх тим більше будуть їх зневажати люди”. Така ось Вам ідея “державного будівничого”.

А потім Тарасу Чорноволу Кучма казав, що “я ж все робив щоби Рух був єдиним”. А Бойко в розмові з ним обурювався: “Як же так, слухайте, Ви ж мені вже пообіцяли підтримку, а тепер кажете Лавріновичу що будете його підтримувати. Як же так, повинна ж бути якась послідовність...”

Це майор Мальниченко каже такі речі, а Він має підстави таке говорити, Автентичність плівок доведена практично там за океаном”.

Олександр Мороз висловив думку, що Віктор Ющенко “не виконає місію покладену на нього і не консолідує національно - демократичні сили для перемоги на наступних виборах у ради різних рівнів, хоча можливості такі у нього були”.