Чому затягується створення міжнародної комісії у справі Гонгадзе

Чому затягується створення міжнародної комісії у справі Гонгадзе
Прага, 7 грудня, 2001 – Парламентська Асамблея Ради Європи проголосувала за створення міжнародної комісії у справі Гонгадзе ще у вересні цього року, але практичне втілення цієї ідеї залежить від виконавчих структур. За регламентом урядовці Ради Європи ще мають час до кінця січня наступного року, аби вирішити, чи варто виконувати рекомендації парламенту. Переважно так воно і буває, але є і суттєві винятки. Так, наприклад, парламент голосував за виключення Росії з лав Ради Європи за війну у Чечні, але урядовці заблокували це рішення.

Якою буде доля міжнародної комісії у справі Гонгадзе, розмови про створенння якої точаться уже понад рік, наразі не відомо. Відповідь на це запитання допоможе з’ясувати нинішній візит до Києва міністра закордонних справ Литви – країни, яка за ротацією очолює виконавчі структури Ради Європи. У будь-якому випадку, свобода слова в Україні це пріоритет номер один для міжнародної спільноти. Пояснює посол Литви в Страсбурзі Рокас Бернотас: “Рада Європи дуже уважно спостерігатиме за перебігом передвиборчої кампанії в Україні і роллю мас–медіа. Ми тримаємо на контролі справу Гонгадзе та випадки насильства над іншими журналістами.”

Офіційний Київ, зі свого боку, каже, що створення міжнародної комісії у справі Гонгадзе наразі неможливе. Держсекретар МЗС Олександр Чалий, який донедавна був постійним представником України при Раді Європи, наводить такий аргумент: “Проблема виникає в тій площині, що кримінально-процесуальний кодекс України не передбачає проведення розслідування в формі міжнародних слідчих комісій. Якщо цю комісію розгялдати як чергову комісію, результати якої не мають юридичного значення, а є результатами суспільними, політичними, то це вже не до державних орагнів влади запитання.”

Але є й інше бачення проблеми. Українська влада просто не хоче допускати іноземних експертів до розслідування резонасних злочинів. Це точка зору керівника тимчасової слідчої комісії Верховної Ради у справі Гонгадзе Олександра Жира: “Це право надано Генеральному прокурору України, прийняти рішення щодо залучення іноземних фахівців, наприклад, щодо питань генетичних експертиз, щодо проведення експертиз автентичності записів зроблених Мельниченком і так далі. І в такому ракурсі таке рішення не суперечить нашому законодавству. Влада боїться об’єктивного, всебічного розслідування кримінальних справ і по Гонгадзе, і по Подольскому, Гетьману і всім іншим справам для вирішення яких і утворена тимчасова слідча комісія, яку я мають честь очолювати.”