Нова відеострічка Бін Лядена

Нова відеострічка Бін Лядена
Прага, 27 грудня 2001 – Катарська телекомпанія «Аль-Язіра», яка нещодавно першою показала виступ Бін Лядена в Джелалабаді у справі терористичних актів у США, тепер продемонструвала фрагменти нової стрічки, у якій саудівський терорист звинувачує Сполучені Штати в очоленні хрестового походу на іслам. У Вашінгтоні нову стрічку назвали «терористичною пропагандою».

Нова відеострічка, як підкреслюють оглядачі, не свідчить принаймні про те, що Бін Ляден ще живий або що запис зроблено останніми днями чи тижнями. У коментарі катарського телебачення сказано, що запис зроблено в середині грудня, а сам Бін Ляден заявляє, що його виступ приурочено до відзначення трьох місяців від дня терористчних актів у Нью-Йорку і Вашінгтоні 11 вересня. Бін Ляден, за його ж словами, із вдоволенням відзначив цю дату, тобто три місяці від дня здійснення терористичних актів, унаслідок яких загинуло принаймні три тисячі людей. Наш тероризм заслуговує на похвалу, каже Бін Ляден в останньому виступі, бо спрямований на те, щоб стримати Сполучені Штати від підтримки Ізраїлю, який вбиває наших дітей. Бін Ляден званувачує також Сполучені Штати і Захід загалом в організації хрестового походу проти ісламу.

Білий дім назвав відеострічку черговою терористичною пропагандою. Відеозапис надіслано з Пакистану, проте представник пентагону Річард МакҐро під час зустрічі з журналістами заявив, що ніхто не може підтвердити достовірності стрічки, місця або часу її запису. Проте військові фахівці США вважають, що Бін Ляден може і далі залишатися в печерах гірського комплексу Тора-Бора на сході Афганістану. Останніми днями сюди надіслано американські військові підкріплення із сил спеціального призначення, які продовжують прочісувати гірський масив Тора-Бора в пошуках решток терористів Аль-Кайди і самого Бін Лядена. Деякі із військових аналітиків, а також представники пакистанського командування вважають, що Бін Ляден міг із групами бойовиків Аль-Кайди прорватися з оточення і тепер пербуває на території Пакистану або вже в іншій країні.

Тим часом представник американського командування Кеннет Кейт заявляє, що воєнна операція в Афганістані триватиме доти, доки остаточно не будуть знищені терористи Аль-Кайди, а Бін Ляден, якщо він ще залишається в горах Тора-Бора, схоплений. Однак, військові скаржаться на те, що останнім часом афганські польові командири не спішать з допомогою американським підрозділам, заявляючи, що вони виконали своє головне завдання, тобто витіснили терористичну організацію Аль-Кайда зі згаданого району.

Однак, надходять повідомлення із південних провінцій Афганістану, що там ще теж залишаються групи бойовиків Аль-Кайди і талібану, які можуть затягнути конфлікт з новою владою на багато тижнів або і місяців.