Наприкiнцi минулого року подав у вiдставку Ганс Геккеруп, спецiальний представник генерального секретаря ООН у Косовi. Зважений датчанин, схоже, не зумiв зорiєнтуватися в гарячих балканських справах

Наприкiнцi минулого року подав у вiдставку Ганс Геккеруп, спецiальний представник генерального секретаря ООН у Косовi. Оглядачi вважають, що зважений датчанин не зумiв зорiєнтуватися в гарячих балканських справах
Белґрад, 3 сiчня 2002 – Геккеруп залишив Приштину на початку грудня. Його спiвробiтники заявляли, що той поїхав у вiдпустку. До Косова вiн повернувся в минулий четвер лише для того, щоби спакувати валiзи й подати офiцiйну заяву про вiдставку. Вiн пояснив, що бажає бiльше часу присвятити своїй сiм’ї.

Вiдставний генерал Геккеруп, колишнiй мiнiстр оборони Данiї, прибув до Косова в сiчнi минулого року. Тодi вiн заявляв, що його основними завданнями є проведення загальних виборiв, вiдновлення дiалогу з владою в Белґрадi, послiдовне застосування законiв та вiдбудова господарства.

Вибори вiдбулися в листопадi. В них взяли участь i серби, якi ранiше бойкотували всi косовськi iнституцiї.

Із белґрадським урядом пiдписано документ про спiвробiтництво, в якому, мiж iншим, мовиться, що Косово є складовою частиною Югославiї. Пiдписання цього документа обурило албанцiв, якi бiльше не хочуть анi чути про Югославiю.

Щодо законiв i господарства справи відносні. Мiжнародна адмiнiстрацiя формально застосовує закони колишньої Югославiї. Проте навiть албанськомовна преса зазначає, що єдиним законом у провiнцiї є корумпованi мiсцевi органи влади, пiдпорядкованi полiтичним партiям чи мiсцевим можновладцям.

Про будь-яке господарство, за винятком сiльського, годi й згадувати. Усе зводиться до торгiвлi та ще бiльше до контрабанди всiх можливих товарiв до сусiднiх Сербiї, Албанiї, Чорногорiї та Македонiї. Мiжнароднi полiцейськi й суддi в таких умовах найчастiше залишаються розгубленими й пасивними спостерiгачами, а не активними сторожами законiв.

Дiяльнiсть косовського парламенту пiсля обрання спiкера фактично заблокована: не обрано нi президента, нi кабiнет мiнiстрiв. Партiї етнiчних албанцiв звинувачують Геккерупа в потураннi сербам. Незалежнi оглядачi вважають, що зважений i рацiональний генерал також розгубився в зiткненнi з емоцiйними й непослiдовними балканцями.

Нагадаємо, що недавно завершився мандат i голови мiсiї ОБСЄ Дана Евертса, так що адмiнiстрацiї ООН і ОБСЄ в Косовi наразi очолюють заступники голiв.

Iбрахiм Руґова, лiдер найбiльшої албанської партiї, напередоднi Нового року звернувся до лiдерiв захiдних країн із вимогою визнати незалежнiсть Косова. Європейцi поки що не вiдповiли. Бєлградськi урядовцi це його звернення вважають звичайним фокусом.

Нарештi, офiцiйною валютою в Косовi 1 сiчня став євро. До кiнця лютого паралельною валютою буде нiмецька марка, а в сербських анклавах краю, як i досi, югославський динар.

Запровадження євро, на думку косовцiв, є певний знак, що Косово належить не Сербiї, а Європi. З європейського ж погляду Косово, мабуть, неприємний тягар, який важко носити, але неможливо скинути.