Литовський психолог пропонує італійський спосіб превенції наркоманії

Литовський психолог пропонує італійський спосіб превенції наркоманії
Вільнюс, 4 січня 2001 - Дослідження "Наркотики в клубах і дискотеках", проведене вперше в Литві, показало, що кожний другий відвідувач клубів чи дискотек вживав наркотики.

Про це литовському часописові "Respublika" розповідає доцент кафедри психології Вільнюського університету Лайма Булотайте. Наркотик, котрий найчастіше вживають в клубах і дискотеках - це "травка" (під тим найчастіше розуміють маріхуану). Її курять майже 47% опитуваних (в опитуванні взяли участь відвідувачі клубів в зрості 15-30 років). Також дуже популярними наркотиками є так звані клубні наркотики - екстазі, амфетамін.

Виявлено, що чим частіше молодь відвідуює клуби і дискотеки, тим частіше вживає наркотики. Серед тих, хто відвідує клуби кожний уікенд, наркотиків спробували майже 65%. Серед тих, хто заглядає в клуб лише раз на 3-4 місяці - біля 36%.

Більшість вважає, що наркотики є невід'ємною частиною дискотек і клубів, і "травку" пробують тому, що не бажають залишитися "білою вороною" серед інших, за словами доцента психолога Булотайте.

Вона відзначає, що за кордоном в клубах часто проводять різні дослідження, на місцях розваги молоді вживаючи заходів запобігання наркоманії, розповсюджують різну інформаційну літературу про наркотики. Тим часом в Литві превенційна праця проводиться лише в школі.

Психолог Лайма Булотайте вважає, що в розважальних установах і дискотеках треба створити пункти першої медичної допомоги або хоча б мінімально вишколити персонал. Мовляв, подібна система існує в Італії, де в клубах є спеціальні медичні пункти, в котрих не лише надають першу допомогу, але й консультують з питань наркотиків, а де немає медичних пунктів, персонал підготовлений, як допомогти людині, котра знепритомніла від наркотиків. Бо поки приїде швидка медична допомога, може бути за пізно, за словами литовського психолога, доцента університету.