Виборча кампанія до кримського парламенту

Виборча кампанія до кримського парламенту
Симферополь, 8 січня 2002 - Кримський Центрвиборчком затвердив календарний план виборчої кампанії в парламент автономії, згідно з яким уже з 9 січня в Криму розпочинається висування кандидатів у депутати Верховної Ради АРК. Водночас, зростає кількість претензій до Центральної Виборчої комісії Криму.

Ще не стихли суперечки з приводу законності створення Виборчої комісії з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, але вона активно взялася до роботи. 4-го січня Центрвиборчком Криму затвердив календарний план основних організаційних заходів щодо підготовки і проведення виборів депутатів кримського парламенту. Згідно з ним, уже 9 січня в Криму почнеться висування кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, яке завершиться за 50 діб до дня виборів, тобто 10 лютого. До 14 лютого окружкоми мають провести реєстрацію кандидатів у депутати. З цього ж дня і до 31 березня кандидати в депутати кримського парламенту та їхні довірені особи можуть вести передвиборну агітацію. І до 14 лютого Центральна виборча комісія Криму повинна повідомити в засобах масової інформації про початок цієї передвиборної агітації.

Саме це положення викликало протести потенційних учасників виборчої кампанії та членів їхніх команд. Як повідомив колишній член ЦВК Криму, а нині активіст регіональної організації Слов’янської партії Вадим Мордашов, Центрвиборчком автономії не має права встановлювати терміни передвиборчої агітації, як немає права і запроваджувати додаткові норми щодо окремих рішень і термінів з видачі підписних листів особам, які подали заяви про бажання балотуватися. З цього приводу пан Мордашов заявив, що подає скаргу до Прокуратури Криму з проханням опротестувати рішення ЦВК автономії, які суперечать чинному законодавству.

У переліку порушень, які наводить Вадим Мордашов, найсуттєвіші стосуються розмірів виборчих округів. Згідно з нормами Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради АРК» відхилення кількості виборців від середньої в автономії кількості виборців в одномандатному виборчому окрузі не може перевищувати 10%. Зараз така середня кількість виборців складає 15 тисяч 152-і особи. При цьому максимальна і мінімальна кількість виборців в окрузі може коливатися між такими цифрами: 16 тисяч 667 і 13 тисяч 637 осіб. В той час, як у п’яти виборчих округах фактична кількість виборців перевищує максимальну майже на тисячу осіб, а у двох – менша мінімальної, відповідно, на півтори і чотири тисячі виборців.

Крім того, лише поверхова звірка координатів тільки симферопольських округів показала, що мешканці щонайменше двох десятків багатоквартирних будинків включені до двох округів, а кілька будинків зі значною кільківстю мешканців Центрвиборчком Криму просто пропустив. Таким чином деякі виборці можуть двічі проголосувати, а деякі – жодного разу, - вважає пан Мордашов. Але, чи відрагує на ці порушення кримська прокуратура – покаже час. Так само громадськість чекає на реакцію прокуратури на рішення ЦВК автономії використовувати під час виборчої кампанії лише російську мову, обмежуючи таким чином вживання української.