Про те, що спонукало українську владу відмовитись від сприятливого для спільного підприємства режиму

Про те, що спонукало українську владу відмовитись від сприятливого для спільного підприємства режиму
Київ, 11 січня 2002 - Починаючи із цього року, Верховна Рада України відмінила пільговий режим оподаткування для підприємств із іноземними інвестиціями. За попередніми підрахунками, скасування пільг для СП збільшить доходну частину бюджету на 500 мільйонів доларів.

Пільговий режим оподаткування для спільних підприємств в Україні було запроваджено у 92-93 роках. Ухвалений парламентом Закон “Про іноземні інвестиції” та декрет Кабінету міністрів “Про режим іноземного інвестування” передбачали надання пільг для СП. Кількарічна практика існування такого режиму довела, що пільгами почали користувались самі ж українські бізнесмени, які вносили до свого статутного фонду кілька десятків доларів чи марок. Так, за словами міністра економіки Олександра Шлапака, фірма “Буртекс” отримала минулого року пільг на 159 мільйонів гривень, яка займається імпортом нафтопродуктів, маючи у своєму статутному фонді лише 41 марку.

Упродовж останніх трьох років уряд і Верховна Рада вже неодноразово намагалися скасувати пільги для СП. У 99-му році підприємства з іноземними інвестиціями, зокрема, “Бізон”, “Буртекс” і “Фіаніт”, які займалися імпортом до України нафтопродуктів, висунули ультиматум урядові і той не наважився на відміну пільг. У 2000-му Верховній Раді, нарешті, вдалось ухвалити закон про відміну пільг для СП. Однак, після цього спільні підприємства звернулися до Верховного Суду, який став на їхній захист, внаслідок чого упродовж останнього року СП, практично, монополізували імпорт харчових товарів. Наприкінці 2001 року український парламент вкотре проголосував за відміну пільг для СП, що має збільшити доходну частину бюджету на 500 мільйонів доларів.

Голова парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Валерій Альошин вважає, що ухвалення рішення про пільги для СП свого часу було помилковим, оскільки у всьому світі подібні підприємства працюють лише на одній умові - повернення інвестицій. Пільгами ж, які уряд України надав для СП, за його словами, скористалися ті підприємства, які лише формально є спільними. Говорить Валерій Альошин:

“З”явилася достатньо енергійна група підприємств, які формально є спільними, але за рівнем інвестування вони не були тими підприємствами, які змінюють обличчя української економіки. Хоча вони досить енергійно працювали в зовнішньоекономічних відносинах і суттєво змінювали конкурентне середовище в українській економіці. Виходячи з цього, і Верховна Рада, і уряд кілька разів ухвалювали рішення, аби запровадити раз і назавжди національний режим оподаткування для всіх. Це правова недоречність, що у нас виникла потреба в цьому.”

Колишній заступник генерального директора спільного підприємства “Наваско” Станіслав Гуренко вважає, що відміна пільг для СП, є грубим порушенням гарантій держави перед підприємствами, а саме: стосовно незмінності законодавства упродовж десяти років від дня внесення інвестицій до статутного фонду.

Говорить Станіслав Гуренко: ”Це взагалі грубе порушення Конституції. Керівництво України, яке прямує до демократії, ухвалило закон, який відмінив рішення судів.

Тим паче президент підписував декрет про пільги, де зазначалося, що умови не будуть змінювати 10 років, а зараз той же самий президент виступає за відміну пільг. У мене тільки одна думка з цього приводу: значить є такі підприємства, які недогодили або особисто президенту, або його найближчому оточенню”.

Голова парламентського бюджетного комітету Олександр Турчинов вважає, що рішення про відміну пільг для СП є логічним, яке відповідає інтересам держави. Він, зокрема, зазначив: “Закон, який був ухвалений по спільним підприємствам 7 років тому вже відпрацював своє, і, на жаль, інвестицій не збільшились, як планувалися. Цим законом скористалися тільки наші співвітчизники, які мали кошти за кордоном. Це, по суті, була схема легалізації капіталів, які незаконним шляхом були вивезені з України. І, нарешті, треба знімати всі пільги, які сьогодні руйнують податкове поле нашої країни”.