Мiнiстр закордонних справ Югославiї Горан Свiланович звернувся до полiтичних дiячiв i журналiстiв з вимогою, щоби не розпалювали ненависть до iнших народiв

Мiнiстр закордонних справ Югославiї Горан Свiланович звернувся до полiтичних дiячiв i журналiстiв з вимогою, щоби не розпалювали ненависть до iнших народiв
Бєлград, 16 сiчня 2002 – У Новому Саду, другому за величиною мiстi у Сербiї, у вiвторок вiдбулася презентацiя недавно надрукованої книжки вiршiв Радована Караджича, колишнього лiдера боснiйських сербiв, якого розшукує Мiжнародний трибунал у Гаазi. Була це не лiтературна, а полiтична манiфестацiя, в якiй взяло участь кiлькасот шанувальникiв особи, котру, за словами одного з учасникiв, “вiйна вiдiрвала вiд поезiї”. Один з промовцiв зазначив, що Караджич “зразково виконував полiтичнi завдання”.

Була це лише одна iз зростаючої кiлькостi манiфестацiй у Сербiї якими окремi шовiнiстичнi кола безпосередньо реабiлiтують полiтику колишнього президента Слободана Мiлошевича. Як повiдомлялося ранiше, митрополит Амфiлохiй, глава Сербської православної церкви у Чорногорiї, кiлька днiв тому закликав своїх прихильникiв безпощадно розправитися з iнакомислячими. На телеканалi, який фiнансує союзний уряд, один православний священик недавно образливо говорив про євреїв. З цього приводу висловило протест посольство Iзраїлю у Бєлградi. Таких випадкiв останнiм часом було чимало.

З цього приводу у вiвторок звернулися до громадскостi мiнiстр закордоннних справ Горан Свiланович та Мiнiстерство з питань нацiональних меншин. Свiланович зазначив, що голоснiшим вiд нацiоналiстичних скандалiв було мовчання державних органiв. Полiтика розпалювання ненавистi до iнших народiв призведе до розвалу держави, попередив мiнiстр й додав, що люди, якi це роблять, “бажають бачити попiл i згарища у Сербiї”. Свiланович звернувся до глави держави й прем’єр-мiнiстра iз запитанням – чому мовчать та як довго будуть мовчати у зв’язку iз проявами мiжнацiональної нетолерантностi.

Мiнiстерство з питань нацменшин звернулося до союзного прокурора з вимогою порушити кримiнальну справу проти газет та осiб, якi виступають з сербських нацiоналiстичних позицiй й закликають провести етнiчну чистку в державному апаратi й дипломатiї. Нагадаємо, що режим Мiлошевича таку чистку провiв ще на початку дев’яностих рокiв. Щойно пiсля його усунення вiд влади на окремi посади призначено особи несербського походження. Проте, в державних iнституцiях їх є багато менше нiж є вiдсоток несербiв серед населеннi Сербiї. За офiцiйними даними, серби становлять двi третини мешканцiв республiки.

Згаданий мiнiстр Свiланович запропонував, щоби партiї правлячої коалiцiї перед ухваленням нової конституцiї ухвалили Хартiю про права людини у Сербiї. Iншi партiї поки що не реагували на цю пропозицiю. Не було нi офiцiйних заяв з приводу лiтературного вечора присвяченого Караджичу, якого по боснiйських горах й печерах, як повiдомляють масмедiа посилаючися на закордоннi джерела, розшукує триста американських вiйськовослужбовцiв, пiдготованих спецiально для такої операцiї.