Попри міжнародну критику, Сполучені Штати відмовляються визнати за афганськими в’язнями статус військовополонених

Попри міжнародну критику, Сполучені Штати відмовляються визнати за афганськими в’язнями статус військовополонених
Н’ю Йорк, 28 січня 2002 - Сполучені Штати не збираються вважати бойовиків, захопленимх в Афганістані, військовополоненими, ЯК ТОГО ВИМАГАЮТЬ ЧИСЛЕННІ ПРАВОЗАХИСНІ ОРГАНІЗАЦІЇ Європи, включно з країнами – союзниками Америки, такими, як, наприклад, Франція і Швеція. Американці кажуть, що таліби ніколи не були визнані солдатами, оскільки Організація Об’єднаних Націй ніколи не визнавала ісламський режим в Афганістані законним представником афганського народу. Таліби були визнані лише трьома близькосхідними країнами, та й ті відступилися, коли Сполучені Штати почали воєнну кампанію проти режиму прибічників бін Ладена. Так само не мають легального статусу члени терористичної організації Аль-Кайда, відповідальні за напад на Нью-Йорк і Вашінгтон 11-го вересня минулого року, коли загинуло понад три тисячі людей. Однак численні правозахисні організації, такі, як Міжнародна Амністія, Міжнародний Червоний Хрест та інші вимагають, щоб бойовиків, захопленних в Афганістані, вважали військовополоненими, а це одразу надавало б їм низку прав. Насамперед, право бути судимими цивільним судом, а не військовим трибуналом, заснованим для цієї мети Білим домом. Згідно Женевської Конвенції, яка визначає норми поводження з військовополоненими солдатами ворогуючих армій, вони не зобов’язані відповідати на запитання під час допитів, окрім того, що мусять подавати своє ім’я, військове звання та кадровий номер. Американці кажуть, що, по-перше, бойовики в Афганістані не мали ані військової уніформи, ані військового звання, ані взагалі будь-якої ознаки приналежності до кадрової армії. По-друге, допити талібів та терористів Ал-Кайда допомагають запобігти новим терактам на території Сполучених Штатів та союзних держав. 158 полонених з числа захоплених на полі бою в Афганістані нині перебувають на американскій войськово-морській базі Гуантанамо на Кубі, де для них побудували тимчасову тюрму.

Міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Расмсфельд, у супроводі чотирьох сенаторів, відвідав базу в неділю 27-го січня і дійшов висновку, що з афганськими в’язнями поводяться нормально. Міністр підкреслив, що нема жодних підстав вважати їх військовополоненими. “Я цілковито задоволений умовами, в яких утримують цих в’язнів, але ми прибули сюди не з метою перевіряти умови утримання, а для зустрічі з нашими військами, щоб подякувати за те, що вони роблять”, - сказав Рамсфельд. Табір, де утримують ув’язнених, оточений колючим дротом, охорону несуть солдати-снайпери на вежах, як також військова поліція. В’язнів годують тричі на день, регулярно виводять на прогулянку.

Ричард (Дік) Чейні, віце-президент Сполучених Штатів, заявив у телевізійному інтерв’ю, що Білий Дім переконаний у тому, що афганські полонені не мають права на статус військовополонених, оскільки вони не репрезентували жодної армії, до того ж воювали проти цивільного населення. “З ними поводяться гуманно, але їх не трактуватимуть так, як ми, наприклад, трактували іракських солдатів, захоплених у полон під час війни у Перській Затоці 1991-го року”, - сказав Чейні.