Громадяни Чеської Республіки, які були незаконно вивезені до сталінських гулагів, отримають матеріальне відшкодування

Громадяни Чеської Республіки, які були незаконно вивезені до сталінських гулагів, отримають матеріальне відшкодування
Прага, 8 лютого 2002 – Історія української еміграції в Чеській Республіці – одна з найбагатших і найяскравіших сторінок українсько-чеських стосунків. Тисячі громадян України, уникаючи більшовицького терору, на початку 20-х років минулого століття покинули Україну і осіли в тодішній демократичній Чехословаччині. Уряд країни та насамперед її президент Томаш Масарик надали допомогу тисячам утікачів, більшість із яких належала до національно свідомої й високоосвіченої еліти українського суспільства. Згодом вони отримали чехословацьке громадянство.

Захоплення влади комуністами в лютому 1948 року мало трагічні наслідки не тільки для багатьох чехів і словаків, але й для тисяч емігрантів із України, а також із Росії та Білорусі. Репресивний механізм комуністичної Чехословаччини запрацював на повну силу, висилаючи в радянські гулаги цвіт нації. Ось хоча б кілька імен. Августин Волошин – президент Карпатської України, вивезений із Праги до Лефортовської тюрми в Москві, де й загинув від тортур. Іван Долинай і Степан Клочурак були міністрами уряду Карпатської України, його державним секретарем був Юрій Перевузник – активний громадський діяч із Закарпаття. Всі троє були вивезені в Сибір.

Нині Парламент Чеської Республіки ухвалив визнати за всіма жертвами сталінських респресій право на матеріальне відшкодування – 12 тисяч крон, це 330 доларів США, за кожен місяць, проведений у сталінських гулагах. Шляхетний крок чеських законодавців, на жаль, стосуватиметься не багатьох – свідки комуністичних репресій переважно вже не живуть.

Так своє «Вибачте» незаконно репресованим сказали законодавці Чеської Республіки. Закон про матеріальне відшкодування стосується тільки громадян цієї країни. Після його затвердження Сенатом – верхньою палатою чеського Парламенту – і схвалення президентом країни Закон набере юридичної сили.