Четвертий парламент: час вибору: “Граки прилетіли”

Четвертий парламент: час вибору: “Граки прилетіли”
Київ, 15 лютого 2002 - Однією з найбільших проблем цих парламентських виборів, є проблема, так званих, двійників, або клонів. Якщо на минулих виборах політ технологи просто підбирали в один округ кандидатів з однаковими прізвищами, то нині технології вдосконалилися. Людям просто змінюють старі ініціали, на потрібні. Ми вже повідомляли про 5 Ратушняків на Закарпатті. Нині в одному з виборчих округів Криму з‘явилося 5 Грачів. Утім наш симферопольський кореспондент Володимир Притула виявив лише трьох:

Днями електронною поштою мені надійшов малюнок за мотивами відомої картини Саврасова “Граки прилетіли”. Правда цього разу підпис під малюнком, де зображений під березою стомлений мисливець із рушницею і зовсім немає граків, був інший – “Граки полетіли”. Останні дії Центральної виборчої комісії Криму, яка відганяє усіх, хто має прізвище Грач, від округу №25, що у Симферополі, нагадують життєву позицію мисливця з комп’ютерного малюнка. Правда, в Криму виборчкоми принципові стосовно захисту прав лише членів “Блоку Грача”, сформованого Кримським рескомом КПУ. Цілком вірогідно, що на інші регіони України та інші політичні сили ця принциповість не поширюється.

Так це, чи ні, але за повідомленням Російської інформаційної агенції, на мандат депутата Верховної Ради Криму у виборчому окрузі №25 претендує 5 Грачів Леонідів Івановичів та один Симоненко Петро Миколайович. І всі як один – комуністи, хоч і належать до різних компартій. Як удалося уточнити в окружній виборчій комісії, насправді, до неї по реєстрацію звернулися 3 Грачі та один Симоненко, а от те, що усі вони – комуністи, це точно. Одного з них – спікера місцевого парламенту, 1-го секретаря Кримського рескому КПУ Леоніда Грача комісія уже зареєструвала, а от іншим претендентам пощастило менше – на їхньому шляху став давній соратник спікера, голова Центрвиборчкому Криму Іван Поляков, який пообіцяв, що жоден з двійників Грача і Симоненка зареєстрований не буде й пригрозив міліцією тим претендентам, хто надумає перешкоджати роботі окружкомів. Як вдалося дізнатися, опонувати Леонідові Грачу-першому збирався його повний тезка, який ще місяць тому був Олександром Івановичем Папетою. 29 січня його було обрано 1-м секретарем Кримського рескому Компартії України (трудящих) і того ж дня у Київському районному Загсі Симферополя він отримав новий паспорт серії ЕЕ №559033 і став Леонідом Івановичем Грачем. Однак під час реєстрації кандидатом у депутати прямо в окружкомі невідомі, серед яких упізнали кількох членів КПУ, вкрали паспорт Грача-другого.

Грач-третій з’явився у виборчкомі №25 декілька днів тому разом із Петром Миколайовичем Симоненком. Обидва – члени КПУ (оновленої) та мешканці Сумщини. І саме на цій підставі виборча комісія відмовила їм у реєстрації. Обидва, як і Грач-другий подали до суду. Сліди четвертого й п’ятого Грача мені відшукати не вдалося.

При оперативному штабі МВС України наприкінці січня створено Комісію з питань напрацювання і узагальнення матеріалів, пов‘язаних із порушеннями під час виборів. Очолив комісію заступник державного секретаря головного слідчого управління МВС України Петро Коляда. Ось, що він думає про двійників:

“Питання у тому, що люди поміняли прізвище, ім‘я та по-батькові через підрозділи ЗАГС. Людина має на це право, а міліція має перевірити судимість і таке інше. Тобто, чого людина хоче змінити. Може хоче за цим фактом сховати якісь правопорушення. Ми про це повідомляємо. Це не заборонено. Тут питання морального й етичного боку. Для чого це робиться? Це не зовсім по людські. Коли вибори пройдуть – будь ласка, називайся ким завгодно.

Це напевно, відноситься до виборчих технологій. Це не наше питання. Тут нема того порушення, яке ми повинні відслідковувати й приймати рішення”.

А от голова Центральної виборчої комісії Михайло Рябець винайшов спосіб боротьби з двійниками.

“Вимоги до виборчого бюлетеня чітко викладені у виборчому законі. ЦВК не є органом боротьби з кимось, чи чимось. Тому ви нас не плутайте з МВС чи Генпрокуратурою.

Ми думаємо над цим питанням. Але нехай це буде наше know-how, яке зведе нанівець кошти, вкладені тими, хто хоче скласти конкуренцію тим, чи іншим кандидатам, що виявили бажання балотуватися під одним прізвищем, іменем і по батькові. Ми маємо деякі наміри в межах закону ідентифікувати цих осіб, але про це не будемо розказувати. Нехай трошки потратяться ті, хто вкладає в цю справу великі гроші”.

За коментарем я звернувся до голови Верховного Суду України Віталія Бойка:

“Це взагалі політична культура нашого суспільства, політична культура тих, хто це організовує. Хоча з юридичної точки зору ми не можемо позбавити права будь-кого взяти участь у виборчому процесі. Перед законом усі рівні. Але коли це положення штучно використовується, безперечно, в моральному плані, його не дуже добре можна оцінювати. Але з юридичної точки зору ніякої заборони бути не може. Бо це було б не рівність громадян перед законом із точки зору прав і обов‘язків”.