Eurasia Group: «Наступний парламент буде таким же недієздатним, як і попередній»

Eurasia Group: «Наступний парламент буде таким же недієздатним, як і попередній»
Прага, 22 лютого 2002 – З наближення виборів Україна втрачає стабільність. Зростає кількість і гострота політичних скандалів, напружуються стосунки з Вашинґтоном і Москвою, погіршується ситуація з бюджетом. Але найгірше, на думку аналітиків із компанії Eurasia Group, є те, що за винятком міжнародних стосунків, проблеми України не скінчаться після виборів, бо робота нового парламенту буде такою ж малоефективною, як і робота нинішньої Верховної Ради. Детальніше з новим аналізом дослідників Eurasia Group вас знайомимо.

Рейтинґ стабільності України, який спільно складають аналітична компанія Eurasia Group та американський інвестиційний банк Lehman Brothers, цього місяця знову погіршився. головними компонентами нестабільності є політична та економічна ситуація напередодні виборів. Боротьба за місця у новому парламенті майже повністю поглинула увагу як самих парламентарів, так і уряду, тому ефективність роботи державних інституцій в Україні зменшується, мовиться в новому аналізі про ситуацію в Україні компанії Eurasia Group. Найбільше занепокоєння дослідників викликає те, що на їхню думку, ситуація навряд чи поліпшиться після виборів.

Дослідники компанії Eurasia Group звертають увагу на те, що в Україні поки що не промовляють вголос: яким би не був розклад сил у новій Верховній Раді, вона не працюватиме ефективніше, ніж нинішня. Проблема, на думку американських дослідників, полягає у тому, що в результаті виборів ні реформатори в особі блоку Наша Україна, ні анти-реформатори, в особі комуністів не матимуть більшості, а тому вирішальну роль в наступному парламенті, так як і зараз, відіграватимуть пропрезидентські фракції. «Парламент буде розколотим та неефективним доти, доки пропрезидентські сили не об’єднаються з одним із найбільших блоків для того, щоб створити ефективну парламентську більшість», - мовиться у новому дослідженні аналітичної компанії Eurasia Group.

У царині економіки, слабким місцем України американські дослідники вважають бюджетні надходження. Скорочення надходжень від податків у січні підтверджують побоювання аналітиків щодо того, що бюджетний дефіцит цього року буде значно більшим, ніж заплановано. Згідно з ухваленим бюджетом, незважаючи на уповільнення економічного зростання, надходження мають зрости цього року більше, ніж на чверть, хоча минулого року з його рекордними темпами приросту Валового Внутрішнього Продукту, це надходження до бюджету зросли тільки на нецілих 6%.

Також небезпеку для державних фінансів цього року становитимуть нижчі темпи приватизації та скорочення податкової бази в результаті ухвалення Верховною Радою 22 законів. Тому, на думку аналітиків компанії Eurasia Group, незрозуміло звідки мають з’явитися додаткові надходження.

Якщо ж прогнози американських аналітиків реалізуються, то вони не обіцяють нічого доброго для кредиторів України, та і для самих українців. Латання дірок в бюджеті може відбуватися і за рахунок збільшення внутрішньої заборгованості, як, скажімо, зараз держава тільки вибірково повертає податок на додану вартість експортерам, так і за рахунок невиплати зовнішніх боргів. Це викликало б проблеми у стосунках України з міжнародними фінансовими організаціями та окремими країнами-кредиторами.

Збільшення політичної нестабільності на тлі зростання політичного тиску і погіршення економічної ситуації і пояснює негативний прогноз американських аналітиків на найближчі кілька місяців.