“Пролетарі усіх країн, єднайтеся!” Це гасло появилося на півдні Америці, на одній з центральних площ міста Мемфіс

“Пролетарі усіх країн, єднайтеся!” Це гасло появилося на півдні Америці, на одній з центральних площ міста Мемфіс
Н’ю Йорк, 8 березня 2002 - Горезвісний девіз із “Комуністичного маніфесту” Маркса й Енгельса точніше перекладається як “Робітники усіх країн, єднайтеся”, але все одно звучить як заклик до комуністичної революції. І от це гасло цілком несподівано появилося на широкій гранітній смузі, що її вирізано у бетонний хідник уздовж портальної колонади величного будинку новоспорудженої Центральної міської бібліотеки міста Мемфіс. Будівництво бібліотеки й перебудова площі коштували місту 70 мільйонів доларів. Відкриття бібліотеки стало значною подією у житті усього штату. Досі Тенессі був знаменитий хіба що своїм кукурудзяним віскі Джек Даніельс і ще тим, що там, на березі Місісіпі, народився Елвіс Аарон Преслі, король рок-енд-ролу. А от тепер пішла слава про марксове гасло. Батьки міста обурилися. Депутат асамблеї Брент Тейлор заявив таке: “Понад сто тисяч американців віддали своє життя у двох війнах (тобто у Корейській та В’єтнамській), у боротьбі з комунізмом. На нашу думку, міська площа є невідповідним місцем для демонстрації гасел нашого ворога на протязі сімдесятьох років”. Тейлор запропонував знищити гасло піскоструминним засобом. Його опоненти заперечують, вважаючи хідник зразком сучасного масового мистецтва. Каріса Гассонг, виконавчий директор Мистецької комісії міста, казала, що замовники прагнули дати візуальне уявлення про бібліотеку як про зібрання найрізноманітнішої інформації. Вона вказувала на те, що хідник вщент заповнено, за проектом митців, тим, що символізує інформацію: тут формули, цифри, портрети, вислови – англійською, грецькою, іспанською, німецькою, італійською, латиною, цитати з десятків авторів - від Шекспіра до Салмана Рушді, від Лао Дзи до Ісаака Ньютона, ну й Маркс, поруч них. Там є також славнозвісне креслення людини, зроблене Леонардо да Вінчі, фотографія “Герніки” Пікассо, японський журавель тощо. Отож, захисники контроверсійного хідника вважали, що йдеться не про ідеологією, а про ідею різноманітності знань. Хідник, на їхню думку, – це своєрідний пам’ятник людській цікавості.

Редакцію міської газети “Commercial Appeal of Memphis” засипали листами, але одностайності в них не було, як і в електронних посланнях до міської управи.

Одні протестували, вважаючи, що то господар ресторану в Даласі, Техас, мав цілковите право ставити біля входу статую Леніна, бо він її купив і перевіз з Естонії на власні гроші, а тут мало того, що комуністична пропаганда, та ще й за рахунок платників податків.

Інші казали, що комунізму вже ніде не залишилося, крім, хіба що, Куби й частково Китаю, то ж цитата з Комуністичного маніфесту – це анахронізм і нині він звучить радше самоіронічно. Нехай залишається гасло, мовляв, як частка історії нашої цивілізації.

Одначе, Мерилін Лофел, член регіональної управи, сказала, що проблема залишається, що відтак можуть бути заблоковані кошти для розширення бібліотечних фондів, як також асигнування нових мистецьких проектів. Контроверсія триває. Гасло залишається. Демократія у дії.