Павел Бородін хоче приєднати Україну до російсько-білоруського союзу, тому що його два його зятя є українцями. Тим часом на білорусько-українському кордоні відкрито 4 пункти спрощеного перетину

Павел Бородін хоче приєднати Україну до російсько-білоруського союзу, тому що його два його зятя є українцями. Тим часом на білорусько-українському кордоні відкрито 4 пункти спрощеного перетину
Мінськ, 18 березня 2002 - Державний секретар "Союзної держави Білорусі та Росії" Павел Бородін, перебуваючи в обласному центрі Могильові, заявив білоруським журналістам буквально наступне: ""Таким чином, ми живемо в одній країні. Просто в нас стало багато президентів, резиденцій, прапорів, гербів, гімнів, зустріч та розмов. А народ у нас як був один, так і залишився. Від Могильова до Владівостока та Львова ми все одно - одна країна".

Пізніше, в інтерв’ю недільній програмі Білоруського телебачення Павел Бородін сказав, що впевнений в поширенні нинішнього російсько-білоруського союзу. Головною надією Бородіна є Україна. "Це відбудеться значно скоріше, ніж ви думаєте. Тому ще є воля народів", -- заявив держсекретар та повідомив, що два його зятя є українцями.

Тим часом білоруська влада напередодні виборів до Верховної Ради України подає як бажання Києва долучитися до інтеграції з Росією відкриття чотирьох пунктів спрощеного перетину білорусько-українського кордону. Державні засоби масової інформації Білорусі кажуть, що Україна стала ближчою, а незабаром взагалі приєднається до російсько-білоруського союзу.

Хоча насправді міжурядову угоду про порядок перетинання кордону громадянами Білорусі та України, які мешкають поруч з ним, було підписано ще в грудні 1998 року. Саме того ж року білоруський президент Аляксандр Лукашенка заявив, що не дозволить ратифікувати в Білорусі договір про державний кордон з Україною, доки Київ не сплатить Мінськові борги.

Цей борг Київ досі не визнав державним боргом, договір про кордон досі в Мінську не ратифіковано, проте це не заважає відкривати пункти спрощеного перетину кордону, що його офіційно не оформлено. Таких пунктів планується зробити 30. Остаточно про це домовилися в лютому цього року глави прикордонних відомств Білорусі та України Аляксандр Павловський та Микола Литвин.

Головна врочиста церемонія відкриття пунктів спрощеного перетину відбулася в комплексі "Добрянка-Піддобрянка" на кордоні між Чернігівською та Гомельською областями. За словами начальника гомельського прикордонного загону Віктора Бутранця, запровадження таких пунктів дозволить значно спростити соціальні та господарчі стосунки мешканців прикордонних районів, тому що перетнути кордон на цих пунктах можна буде "в десятки разів швидше, ніж на стаціонарних міждержавних переходах з численними формальностями".

На пунктах спрощеного перетину кордону громадяни Білорусі та України не будуть платити нічого, окрім страхування свого транспорту. Все це стосується лише мешканців прикордонних районів, які мають підтвердити це своєю пропискою. А ті, хто живе в містах Гомелі та Чернігові, користатися з пунктів спрощеного перетину не зможуть.