У вівторок ввечері Палата Представників Американського Конгресу знову дискутувала питання України та парламентських виборів

У вівторок ввечері Палата Представників Американського Конгресу знову дискутувала питання України та парламентських виборів
Вашингтон, 20 березня 2002 - Конгресмени обговорили і в середу зранку прийняли Резолюцію по Україні , яка була внесена на розгляд Конгресу місяць тому. В середу дана резолюція також стала предметом обговорення в Сенаті США.

Остання резолюція Американського Конгресу щодо України та майбутніх парламентських виборів , що була прийнята Палатою Представників в вівторок вже має свою детективну історію.

На початку року вона була підготовлена офісом конгресмена Луіс Слотер у співпраці з представниками Гельсінської комісії та офісами кількох інших конгресменів, що входять до групи підтримки України у Конгресі. У Резолюцію були внесені всі ключові застереження та висвітлені проблеми, в політичному процесі України. В ній детально згадані – порушення під час виборчої кампанії, Корупція у владі, тиск на журналістів, не розслідувані справи вбивств журналістів. Представникам української влади, а особливо Президенту Резолюція дуже не сподобалась. Під час зустрічі у Києві з Мадлен Олбрайт Володимир Литвин та Леонід Кучма намагались переконати колишнього держсекретаря Сполучених Штатів, що документ несправедливий і потребує значних змін.

Не встигли американські візитери покинути Україну, як з Резолюцією почались різні маніпуляції. Українське посольство намагалось різними шляхам вплинути на внесення зміни до документу, виключивши деякі ключові положення.

Та в результаті авторам Резолюції вдалось відстояти документ в його попередньому варіанті.

„За останні роки корупція органів влади та переслідування ЗМІ викликали стурбованість з приводу намірів влади України йти шляхом демократії, дотримання прав людини та верховенства закону, поставивши під сумнів здатність цієї влади провести вільні і чесні вибори” – мовиться в Резолюції.

„Цією резолюцією ми намагались ще раз нагадати українській владі про необхідність дотримання демократичних норм та принципів міжнародних угод, які Україна підписала за роки незалежності” – сказав Орест Дейчаківський радник Гельсінської комісії при конгресі США. За результатами обговорення 408 членів американського Конгресу віддали свої голоси за резолюцію резолюцію. Проти проголосував лише один конгресмен.