ЄС найближчим часом виділить близько 16 мільйонів ЄВРО для облаштування західного кордону України

ЄС найближчим часом виділить близько 16 мільйонів ЄВРО для облаштування західного кордону України
Київ, 3 квітня 2002 - Останнім часом увага українських та російських політиків прикута до державного кордону між двома країнами. А після останньої заяви російського Посла Віктора Чорномирдіна про те, що Україна й Росія не повинні проводити демаркація кордону, до дискусій долучились експерти Європейського Союзу і Міжнародної організації з міграції (МОМ). Так, ЄС найближчим часом виділить близько 16 мільйонів ЄВРО для облаштування західного кордону України. А тим часом, як зауважують експерти МОМ, особливу небезпеку становить українсько-російська ділянка кордону: саме через неї проходить майже безперервний потік нелегальних мігрантів, контрабанди, наркотиків.

На ситуацію на українсько-російському кордоні істотно впливає активізація транскордонної злочинності – насамперед, пов’язаної з переправленням нелегальних мігрантів і контрабанди. Подібну інформацію у дещо змінених інтерпретаціях часто чути від представників Державного комітету України з охорони державного кордону. Переправлення мігрантів із Сходу на Захід через українську територію давно перетворилося на надзвичайно прибутковий бізнес для міжнародних злочинних угруповань. Адже держав, де населення мешкає поза межею бідності, і регіонів із збройними конфліктами, на жаль, не поменшало. І злочинці непогано «нагрівають руки» на стражданнях людей: так, за даними українських правоохоронців, потенційному нелегалові доводиться викладати 2 – 4 тисячі доларів США, аби перетнути українські кордони: спершу – з Росією, а потім – із Словаччиною або Польщею.

Європейський Союз має намір облаштувати у першу чергу західний кордон України – тим часом як представники Міжнародної організації з міграції воліли би бачити облаштованим і східний кордон. Як каже голова представництва Організації в Україні Стівен КУК, “Упродовж останніх чотирьох років ми інтенсивно працюємо з українськими прикордонниками й фахівцями Держкомітету у справах міграції, щоб спільними зусиллями загальмувати діяльність злочинців. Вони налагодили чудову пропускну систему через кордони України – особливо, її східну ділянку – і мають розгалужену систему помічників. Останні знають точки перетину кордону, мають своїх проводарів, адреси, де переховують нелегалів, тощо”, - каже пан Кук. І додає: “Хочу наголосити, що важливість облаштування українсько-російського кордону пов’язана з тим, що міграція через українські кордони не є спонтанною. Держкордон України зі Сходу на Захід перетинають групи мігрантів під опікою досвідчених, добре підготовлених проводарів...”.

Експерти Міжнародної організації з міграції не виключають, що окремі прикордонники – і російські, і українські, і польські чи словацькі – співпрацюють із злочинцями, отримуючи за таке співробітництво свої відсотки у грошовому вимірі. А отже, Захід і надалі вимагатиме від України боротьби з корупцією на всіх рівнях і проведення демаркації її кордону з Росією.