У демократичній країні парламентарії не можуть не зважати на волю своїх виборців. Ця абеткова істина політичного життя, втім, далеко не завжди раніше спрацьовувала в Україні

У демократичній країні парламентарії не можуть не зважати на волю своїх виборців. Ця абеткова істина політичного життя, втім, далеко не завжди раніше спрацьовувала в Україні
Київ, 8 травня 2002 - Обіцяючи одне під час виборчої кампанії, депутати Верховної Ради насправді робили зовсім інше. І згадували про існування народу тільки напередодні нової виборчої кампанії. Але цей принцип уже не спрацьовує.

На нещодавніх виборах електорат відмовив у довірі кільком щиро популістським політичним утворенням, у тім числі і представленим у минулій Верховній Раді. Отож тепер партіям і блокам, котрі потрапили до українського парламенту, видається, варто уважніше стежити за настроями виборців. А ці настрої фіксують регулярні соціологічні опитування.

За даними дослідження, проведеного наприкінці квітня Центром ім. Разумкова, блок “Наша Україна” є беззаперечним лідером суспільних очікувань “з точку зору його корисності для громадян”. Від проходження до парламенту цього блоку очікують користі для України 52% громадян, тобто значно більше, ніж голосувало за нього, і лише 16% вважають, що його діяльність зашкодить країні. Щодо інших політичних сил, то кількість тих, хто очікує від їхньої діяльності користі і тих, хто очікує шкоди, приблизно рівна. На перше місце за важливістю виборці ставлять розв‘язання соціально-економічних проблем. Як зауважив керівник Центру ім. Разумкова Анатолій Гриценко, сьогодні “ми маємо політично сильніший парламент, ніж Президента. Однак якщо домінуючим у його діяльності виявляться не вирішення соціальних та економічних питань, а поливання брудом опонентів та зведення політичних рахунків, то цей кредит довіри може бути дуже скоро втрачений”.

Отож утворюючи парламентську більшість і розподіляючи керівні місця у Верховній Раді, парламентаріям варто зважати на ці настрої своїх виборців. Інакше втратити довіру виборців буде дуже легко. Особливо тим політикам, котрі збираються кандидувати на президентських виборах.