ЄБРР попереджає: потенціал для зростання вичерпується

ЄБРР попереджає: потенціал для зростання вичерпується
Прага, 21 травня 2002 – Упродовж останнього року країни-учасниці СНД здивували багатьох аналітиків високими темпами зростання, але резерви для продовження їхнього швидкого розвитку вичерпуються, попереджає новий звіт Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Зростання у реґіоні, за прогнозами банку, зменшиться майже на два відсотки, із майже 6% минулого року до нецілих 4% у нинішньому році у зв’язку зі сповільненням зростання в Росії. Детальніше про перспективи України та поради банку розповідаємо.

Уповільнення розвитку російської економіки потягне за собою решту країн-учасниць СНД, для яких Росія залишається головним економічним партнером, мовиться у звіті Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, що його було представлено на цьогорічних зборах у Бухаресті. Той поштовх для розвитку, що його дала російська фінансова криза з девальвацією місцевих валют, уже вичерпався, але нових резервів для зростання в економіках пострадянських держав поки що не створено, попереджають аналітики банку. На нинішній рік ЄБРР прогнозує зменшення темпів розвитку в Україні до 4х відсотків із минулорічних понад 9ти.

Для України й решти країн реґіону головним завданням є перехід від економічного одужання до стабільного розвитку, говорить головний економіст Європейського Банку Реконструкції та Розвитку Віллем Бютер. У зв’язку з цим, банк радить Україні зосередитися на трьох напрямках реформ. По-перше, прискорити рух у напрямку до Світової Організації Торгівлі, що включає гармонізацію національного законодавства з нормами СОТ, та надання більшої уваги боротьбі з інтелектуальним піратством. По-друге, банк радить продовжити продаж великих підприємств, включно з енергетичними компаніями, стратегічним інвесторам, та подбати про те, щоби торги були прозорими. І по-третє, аналітики Євробанку радять посилити банківське законодавство та сприяти консолідації банківської системи.

Експерти банку попереджають, що внутрішній попит в Україні уже спадає, і без доброго функціонування банківського сектора та фінансових ринків, Україні не вдасться знайти гроші для фінансування зростання. Крім того, аналітики банку зауважують, що в Україні все ще не відбулася реструктуризація виробництва, від якого залежить майбутнє зростання. На неперспективних підприємствах залишається надлишок робочої сили, і коли нинішнє циклічне зростання закінчиться, вони знову опиняться без роботи, чи то пак без зарплати. Оскільки замість того, щоб звільняти непотрібних робітників, на колишніх радянських теренах практикується невиплата заробітної платні.