Головне футбольне свято світу розпочалося

Головне футбольне свято світу розпочалося
Прага, 31 травня 2002 – Головні футбольні змагання чотирьохріччя – чемпіонат світу з футболу у Кореї та Японії – урочисто відкрилися сьогодні на стадіоні Кубка світу з футболу в південнокорейському Сеулі. Церемонія розпочалася привітаннями лідерів двох країн-господарів турніру і грандіозним шоу, у якому брали участь понад дві з половиною тисячі професійних корейських акторів .

Погляди мільярдів уболівальників футболу були звернуті сьогодні до південнокорейської столиці Сеула, де на спеціально збудованому стадіоні, о 13 годині 15 хвилин за київським часом, а за сеульським після 7-ої вечора, розпочалася церемонія відкриття 17 чемпіонату світу. Привітали 70 тисяч учасників церемонії на сеульському стадіоні Кубка світу з футболу президент ФІФА Джозеф Блаттер, японський прем’єр Дзюньїтіро Коїдзума , а також президент Південної Кореї Кім Де Чжун. А взагалі на відкритті чемпіонату світу були присутні кілька сот глав держав і чільних політиків та знаменитостей з усього світу, включаючи таких, як канцлер Німеччини Герхард Шрьодер і навіть глава наймолодшої держави світу - Східного Тімору, її президент Жозе Алехандро Ґужмао.

Церемонія відкриття являла собою комбінацію елементів тисячолітньої корейської культури у суперсучасних інформаційних технологія. Головна суть комбінацій – звернення до народів світу з побажаннями миру на Землі. А поблизу олімпійського стадіону Чамсіль одночасно розпочалася водяна феєрія, у якій брало участь 99 суден, бо 9 на сході приносить щастя. Всі кораблі, прикрашені логотипами світового футбольного свята. А пасажирами одного із суден, під назвою «Мир» виявилися популярний британський кіноактор Роджер Мур і його дружина та 250 дітей з різних країн світу.

Але найголовніше у цей день розпочалося о 14 годині 30 хвилин на згаданому вже сеульському стадіоні Кубка світу з футболу – це матч відкриття світового чемпіонату між командами Франції та Сенегалу. Французи чемпіони світу, а сенегальці одні з аутсайдерів цього турніру, за прогнозами фахівців. І сама гра перекреслила всі прогнози. Уже перша атака сенегальців була небезпечною для французького голкіпера Фабіяна Бартеза. Мабуть недарма у делегації цієї африканської збірної присутній головний чаклун Сенегалу, бо вже на 30 хвилині першого тайму півзахисник цієї команди Папа Буба Діоп забив гол, який виявився і вирішальним для всієї зустрічі. Цікаво, що цей футболіст грає за відому французьку команду «Ланс». Особливо важко переживав перебіг матчу головний гравець французької збірної Зінедін Зідан, який з причини не залікованої травми сидів на лаві запасних. Змарнували свої шанси такі зірки чемпіонів світу, як Трезеґе, Анрі, Дюггарі, Десайї... Перша сенсація чемпіонату світу безумовно внесе додаткову інтригу в турнір, бо напередодні чимало фахівців передбачали сюрпризи з боку азійських та африканських збірних. Так що, можливо, головні сенсації ще попереду. За попередніми прогнозами, серед головних фаворитів цього футбольного дійства є такі збірні, як Аргентина, Англія, Італія, ну і звичайно - Франція... Але вже перший день Кубка світу трохи похитнув упевненість цих передбачень.

Додам, що цей чемпіонат світу з футболу називають ще чемпіонатом грошей, бо лише затрати двох країн-господарів на будівництво й реконструкцію стадіонів перевершили 5 мільярдів доларів, не рахуючи мільярдів на розбудову інфраструктур. Японія і Південна Корея очікують від цього чемпіонату світу не лише спортивного але й економічного прогресу для своїх країн. ФІФА є однією з найбільш комерціалізованих спортивних організацій світу і лише від продажу права телевізійних трансляцій вона очікує прибутку в мільярд доларів. На премії для футболістів буде витрачено понад 200 мільйонів доларів, 173 мільйони отримають команди, які успішно вийдуть у фінальну частину цього турніру, а переможець дістане близько 12 мільйонів доларів. Але найбільше задоволення отримають мільярди вболівальників, які місяць, до 30 червня, дня фіналу, спостерігатимуть найцікавіші події свята світового футболу.