Чергова група українців, що врятовувала євреїв під час гітлерівської окупації, була визнана в Ізраїлі «Праведниками народів світу»

Чергова група українців, що врятовувала євреїв під час гітлерівської окупації, була визнана в Ізраїлі «Праведниками народів світу»
Єрусалим, 14 червня 2002 - Чергова група українців, що врятовувала євреїв під час гітлерівської окупації, була визнана в Ізраїлі «Праведниками народів світу». За числом «Праведників» Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Франції та Нідерландів.

Ізраїльська меморіальна установа Яд Вашем визначила ще кількох українців «Праведниками народів світу». Понад 1400 громадян України були визнані дотепер «Праведниками» і за їх числом Україна вийшла на четверте місце у світі.

На відміну від попередніх груп «праведників українців», остання група відрізняється тим, що майже всі її члени проживають тепер в Ізраїлі. Сталося це через те, що вони поріднилися з євреями і потрапили в Ізраїль у складі змішаних сімей. Як відомо, «Праведники народів світу» мають ті ж права репатріації в Ізраїль, що і євреї та особливі пільги, такі, як надзвичайно висока пенсія та безкоштовне житло.

Микола Лешенгер переховував єврейського хлопчика Олександра Гілермана в Одесі з грудня 1941 до квітня 1944 року. «Я ніколи не гадав, що те, що я зробив, було таким важливим», - сказав Микола Лешенгер під час урочистої церемонії у Яд Вашемі. Тепер він став громадянином Ізраїлю і проживає з двома своїми доньками у цій країні.

Катерина Панченко-Мовчан тепер теж проживає в Ізраїлі зі своєю донькою та зятем-євреєм. Під час війни вона переховувала двох єврейських дітей, чия мати була вбита фашистами. Після війни вона повернула їх їхньому батькові, що повернувся з партизанського загону і знову одружився на українці. Так що діти були виховані як українці і дотепер залишаються в Україні.

Яд Вашем відзначив також Раїсу Макаревич та її матір Феклу Левицьку, які врятували сім’ю Роттенбурт.

Ізраїльська газета «Єрусалим пост» оприлюднила новину про подвиг «українських праведників» під заголовком «Яд Вашем» вшановує українців».