Судитися проти своєї країни, тим більше за кордоном - це ганьба. Дуже не хотілося б цього – заявляє Сергій Шолох в інтерв’ю Радіо Свобода

Судитися проти своєї країни, тим більше за кордоном - це ганьба. Дуже не хотілося б цього – заявляє Сергій Шолох в інтерв’ю Радіо Свобода
Страсбург, 27 червня 2002 - Головний редактор київської радіостанції "Континент" Сергій Шолох сьогодні подав позов до Європейського суду з прав людини проти держави Україна, у зв’язку з рішення Національної Ради з питань телебачення й радіомовлення України позбавити радіо "Континент" ліцензії. Радіостанція «Континент» є одним із партнерів «Німецької хвилі», ВВС та «Голосу Америки» та ретранслює в Києві передачі української програми.

Мирослава Гонгадзе

Сергію, сьогодні ви спеціально приїхали до Страсбурга для того, щоб подати позов до Європейського суду з прав людини. Які результати і чого ви домагаєтеся?

Сергій Шолох

Так, ми вже були в Європейському суді. Вранці спілкувалися з місцевими адвокатами, які будуть представляти наші інтереси в Європейському суді, тому що тут треба люди досвідчені, які знають цей процес. І ця італійський адвокат, яка взялася за цю справу, вона вже багато років працює з Європейським судом, знає процедури і всі нюанси.

Ми домагаємося відновлення наших прав. Я вважаю, що порушені мої права на розповсюдження інформації, на свободу слова, шляхом незаконного позбавлення мене ліцензії.

Крім того, ми намагалися добитися прав в Україні. Але суд навмисно затягує ситуацію. Тобто, ми програли суд першої інстанції, ми програли суд другої інстанції. Вищий Господарський суд, куди ми подали касаційну скаргу, скасував рішення першої й другої інстанції, визначивши, що вони не законні і не уважно дослідили, і не об’єктивно поставилися до справи і т.д. Але ж він не ухвалив кінцевого рішення. Тобто, якщо він вважає, що перший і другий суд неправильно застосували норми закону, то чому третя інстанція - вища, не зробила те, що зобов’язана зробити - не прийняти два рішення по суті. Вони відправили справу на повторний розгляд.

Це означає затягування процесу, це означає, що мене будуть ганяти по колу до тих пір, поки я не здохну. Тому що у кожної людини є ресурси - і фізичні, і фінансові. А суди у нас дуже дорогі. Як я дізнався щойно сьогодні вранці - набагато дорожчі, ніж у Європі. Я просто був шокований тими сумами, які назвала мені адвокат. Тому що в Україні, якби я таку суму назвав, адвокати мене б просто відправили геть.

Мирослава Гонгадзе

Суму, ви маєте на увазі, за оплату роботи адвоката?

Сергій Шолох

Так, за оплату роботи адвоката. Я вже не кажу там за гонорари при виграші справи, там, взагалі, шалені суми йдуть, такі, за які просто можна почати новий бізнес в Україні.

Тому єдиний шлях - це Європа. Я твердо знаю, що я правий і що в Києві, в Україні буде дуже тяжко довести свою правоту, тому що там інші чинники спрацьовують. І останнє, те що я можу і те, що здатен зробити - це скористатися своїм правом звернутися у Європейський суд.

Мирослава Гонгадзе

Хто допомагає вам у цьому процесі? Звичайно, це нелегкий процес?

Сергій Шолох

Так, це дуже нелегкий процес і я дуже вдячний Інституту масової інформації і персонально Марії Самбур, юристу цього інституту, яка зі мною приїхала до Страсбурга. Також вдячний Алі Лазарєвій, вона президент Інституту масової інформації й координатор в Україні «Репортерів без кордонів». Вони надали мені і фінансову підтримку в цьому, і фізичну, і юридичну.

Я не юрист. Я трошки надьоргався цих законів і т.д., але, коли мова йде про Європу, то це зовсім інше. Я б тут просто нічого не зміг зробити.

Мирослава Гонгадзе

Скажіть , будь ласка, як ви прогнозуєте розвиток цього процесу, оскільки процес у Європейському суді, це досить тривалий процес. Як ми знаємо, суд перенасичений різними справами. Навіть на цій сесії розглядалося питання про те, що треба додаткові фінанси, для того, щоб розширити можливості Європейського суду. Як ви прогнозуєте продовження свого процесу?

Сергій Шолох

Я скажу, як я хотів би його прогнозувати. Коли ми добивалися правди в Україні - це називалося радіо «Континент» проти Нацради. В Європейському суді - це виглядає трошки інакше, це Шолох - проти України.

Я народився в Україні, я живу в Україні і хоча освіту здобував в Америці, я хочу жити в Україні. І проти своєї країни судитися, тим більше за кордоном - це ганьба.

Дуже не хотілося б цього. Тому я буду звертатися, коли повернуся в Україну письмово і до президента України, і до голови Верховної Ради, і до Нацради і просити вирішити, все таки це питання в Україні. Якщо це питання буде вирішене і нам відновлять ліцензію, ми не будемо заявляти ніяких матеріальних претензій. Ми просто заберемо справу з Європейського суду і на цьому закінчиться.

Якщо ж все таки ми будемо вирішувати кінцеве питання тут у Європі тоді тут будуть заявлені і матеріальні претензії, бо ми за ці роки маємо шалені збитки.

Мирослава Гонгадзе

Чи можете Ви називати суму оцінки ваших матеріальних збитків і суму, яку ви будете вимагати для компенсації?

Сергій Шолох

Я ще не підрахував цю суму, тому що сподіваюсь, що мені не прийдеться її рахувати. Але в січні 2001 року, коли стало відомо, що наша частота виставлена на конкурс, із нами розірвали угоду про річну рекламу 9 компаній. Це понад 900 тисяч гривень. Це лише відразу ми втратили ці гроші. І за ці півтора року ми маємо малесенький рекламний бюджет, тому що ніхто з нами не хоче працювати, бояться просто.

Крім того, ім’я спаплюжене. Для того, щоб відновити ім’я, потрібна буде потужна рекламна кампанія. Тобто, це буде велика сума в декілька мільйонів гривень.