Успіх генотерапії в Італії – вилікувано імунодефіцит

Успіх генотерапії в Італії – вилікувано імунодефіцит
Рим, 2 липня 2002 – Італійські генетики разом із ізраїльськими вперше у світі вилікували імунодефіцит. Це величезний успіх генотерапії, на яку після надмірних надій багато хто махнув рукою.

Спершу на генотерапію сподівалися як на чудо, і воно здавалося до смішного простим – міняли погані клітини на добрі, і всі хвороби, включно з генетичними, зникали, як від помаху магічної палички.

Труднощі та початкові неуспіхи дослідів викликали таке розчарування, що генотерапії багато хто навіть із медиків відмовляв у майбутньому. Досліди тим часом продовжувались.

І ось – фантастичний успіх. Дослідник Клаудіо Бордіньон із міланської лікарні Сан-Рафаеля у співробітництві в Шимоном Славіним із клініки Єрусалимського університету Хадасем уперше в світі повністю вилікували палестинську дівчинку 2 із половиною років, а перед тим колумбійську дівчинку, якій зараз уже 4 роки, від страшної природженої хвороби – імунодефіциту, нездатності організму існувати в нормальному оточенні.

Зі спинного мозку хворих було взято хворі, так звані первісні, неспеціалізовані клітини, зміцнено здоровими і введено назад в тіла пацієнток. А що з первісних клітин народжуються всі інші, то і вони росли у дівчаток уже здоровими, без жодного синдрому.

Не в нашій компетенції входити в хащі дослідницьких і терапевтичних процесів та в їхню незбагненну для немедика термінологію. Досить сказати, що за спрощеним переказом стоять роки й роки досліджень наперекір поширеному скептицизмові. Сенсаційний результат буде опубліковано в наступному випуску американського журналу «Science», цю методику зможуть уживати лікарі всього світу, а перед італійськими дослідниками вже нові фронти для завоювання.

«Якщо вірно, – каже піонер італійської генотерапії Клаудіо Бордіньон, – що зцілення первісних клітин зцілює також клітини, які від них походять, то в той самий спосіб можна атакувати й інші хвороби. Я вірю, що можна виробити гени, здатні протистояти СНІДові. Досліди в цьому напрямі з уже відібраними пацієнтами незабаром почнуться в нашій клініці».

Фантастичне саме по собі, досягнення італійських учених має майже символічне значення для Італії, де вчені недавно публічно засудили урядову недбалість до науково-дослідницької роботи і звідки більш-менш пристойний науковець емігрує в Америку, щоб не змарнувати свій талант на батьківщині. Власне, і розказані дослідження стали можливими тільки завдяки приватним пожертвам, зібраним фондом Телетона на чолі з Сюзаною Аньєлі.

Славетний автомобільний концерн її брата зараз також тяжко хворий, однак науковці тут ні до чого. Від коматозного стану Фіат можуть врятувати тільки величезні фінансові вливання.