Український парламент розслідуватиме факти фальсифікацій березневих виборів в Одесі, Донецьку та Кіровограді

Український парламент розслідуватиме факти фальсифікацій березневих виборів в Одесі, Донецьку та Кіровограді
Одеса, 4 липня 2002 – 4 липня Верховна Рада України таки підтримала пропозицію групи опозиційних народних депутатів, які переконані, що місцеві вибори в Одесі, Кіровограді та Донецьку було сфальсифіковано. Створено спеціальну слідчу комісію з розслідування фактів фальсифікацій.

Щоправда, і тут не оминули протистояння. Група народних депутатів від Донецька ініціювала голосування, яке б створило умови для неможливості створення слідчої комісії.

За цю пропозицію проголосувало трохи більше від 140 депутатів, серед яких і більшість обраних від Одеси. Що саме їх злякало – для більшості виборців дотепер залишається таємницею.

Пропозицію, таким чином, було відхилено.

За створення слідчої комісії тим часом проголосували 208 народних обранців. Рішення прийнято і вже набуло законної сили.

Народний депутат України, екс-мер Одеси Едуард Гурвіц сподівається, що робота парламентської спеціальної слідчої комісії гласно засвідчить, що вибори в Одесі, Донецькій області і Кіровограді було сфальсифіковано.

“Нас, звичайно, найбільше турбує доля виборів в Одесі, бо це наше рідне місто, – сказав Гурвіц. – Вибори в Одесі було сфальсифіковано. Були значні порушення, і люди, які таким чином обрані, не лише не легітимні, але під час виборчого процесу ще й грубо порушували закон, роблячи все для того, щоби бути обраними будь-якими шляхами. Така гласність, якщо це буде зроблено парламентською комісією, повинна принести свої плоди. Не будемо забувати, що і Генпрокуратура проводить розслідування і порушила карну справу за фактами фальсифікацій”, – уважає Едуард Гурвіц.