ООН – Ірак

ООН – Ірак
Прага, 4 липня 2002 – У Відні розпочалися дводенні переговори Генерального секретаря ООН Кофі Аннана з міністром закордонних справ Іраку Наджі Сабрі у справі повернення до Іраку міжнародних військових інспекторів, а також планів США усунення від влади Саддама Хусейна і скасування економічних санкцій ООН проти Іраку.

Нинішній раунд переговорів – уже третій за чергою протягом кількох останніх місяців. Скептично настроєні оглядачі вважають, що і цього разу Генеральному секретареві ООН навряд чи вдасться переконати іракського міністра Наджі Сабрі, а радше режим Саддама Хусейна, прийняти умови ООН, які з часом мали б допровадити до послаблення і дальшого скасування санкцій, оголошених 1990 року після іракської агресії проти Кувейту. Деякі спостерігачі підозрюють також, що Ірак підтримує дипломатичний діалог із ООН, щоб відвернути можливий новий удар союзників по іракських військових об’єктах і якомога довше затягнути час для приховання слідів виробництва зброї масового знищення до прибуття туди міжнародних інспекторів.

Сам Кофі Аннан, який прибув до Відня в середу, заявив тим часом, що він сподівається домовитися з іракською стороною принаймні у справі повернення найближчим часом до Іраку групи міжнародних інспекторів, які відновлять там перевірку військових об’єктів на предмет розробки, виробництва або зберігання хімічної, біологічної або ядерної зброї. Військові фахівці висловлюють при цьому впевненість, що Ірак продовжує праці над цими видами зброї. «Цього разу я сподіваюся на конкретні домовленості, – заявив Аннан. – Ми не можемо вести переговори у нескінченність, і я сподіваюся, що під час цих переговорів ми досягнемо якихось результатів».

Тим часом перед вильотом до Відня міністр закордонних справ Іраку заявив, що головна мета його переговорів з Кофі Аннаном – це скасування санкцій проти Іраку. Він заявив також, що бажає виступити у справі планів США усунути від влади Саддама Хусейна, а також у справі припинення патрулювання американською і британською авіацією зон заборонених польотів над південною і північною частинами Іраку.

Після цих заяв Сполучені Штати і деякі європейські союзники знову заявили, що вони не вірять у щирість іракської сторони і в її готовність до співпраці без висування жодних передумов.

Тим часом у Раді Безпеки ООН постали серйозні розбіжності у справі дальшої політики щодо Іраку. Більшість членів Ради виступають проти ідеї нового удару США по іракських військових об’єктах. Проте під час останніх нарад усі члени Ради Безпеки зійшлися на потребі якнайшвидше відновити працю міжнародних інспекторів в Іраку.