До Криму приїжджає менше курортників, аніж торік

До Криму приїжджає менше курортників, аніж торік
Симферополь, 16 липня 2002 - Як повідомили у Міністерстві курортів і туризму Криму, за станом на середину липня, на півострів на відпочинок прибуло дещо менше гостей, аніж торік. Фахівці називають кілька причин цього, але найголовніша – невідповідність минулорічних цін якості й рівню обслуговування курортників у Криму.

Насамперед – кілька цифр. За даними Міністерства курортів і туризму АРК, станом на 12 липня працювали 523 із 644-х кримських здравниць. У них відпочивають 117 з половиною тисяч осіб, що на 9 із половиною тисяч менше, аніж в аналогічний період минулого року. Відсоток заповнюваності санаторно-курортних установ, які працюють, становить 82,7 % — це майже на 6% нижче аналогічних показників 2001 року. Менше прибуло організованих відпочивальників – майже на 17 тисяч осіб, а кількість неорганізованих – зменшилася приблизно на 10 тисяч, хоча остання цифра фахівцями називається значно заниженою.

У чому ж причина? Міністерство курортів і туризму Криму офіційно ніяк не коментує ці тенденції, однак фахівці з кримського уряду називають кілька причин. Одна з найголовніших – значна невідповідність цін - якості й рівню обслуговування курортників у Криму минулого року. Через це багато минулорічних гостей розчарувалися і цього року просто не приїхали до Криму. Серед інших причин – протекціоністська політика щодо своїх курортів російського уряду, що гальмує інтерес росіян до Кримського півострова. А також – неготовність кримських властей до початку курортного сезону, що урядовці пов’язують із цьогорічними виборами й зміною влади в регіоні.

Тим не менш нова кримська влада намагається врятувати ситуацію. Минулого тижня прем’єр-міністр автономії Сергій Куницин побував у Києві, де особисто запрошував мешканців України їхати на відпочинок до Криму. Різноманітні служби – від Санепідемстанції до міліції періодично через пресу нагадують, що для успішного перебігу курортного сезону в Криму нічого не заважає.

А днями на черговому засіданні сесії Ялтинської міськради депутати ухвалили рішення про регулювання роздрібних цін на основні продукти харчування, тарифів на окремі види послуг і встановлення розмірів граничних націнок на підприємствах громадського харчування. Місцева влада сподівається таким чином збити хвилю дорожнечі, що накрила Ялту. Утім, розбити імідж найдорожчого в Україні курорту, схоже, Ялті вдасться ще не скоро. За даними Міністерства курортів і туризму АРК, у ці дні ціна на відпочинок у ялтинських здравницях коливається від 25 до 200 і більше американських доларів за добу. А гарантій, що якість послуг відповідає ціні, як і торік – немає.