Близькосхідний конфлікт. Афганістан та інше

Близькосхідний конфлікт. Афганістан та інше
Прага, 26 липня 2002 – Наш нинішній огляд буде присвячений головно одній події, яка протягом тижня залишалася у центрі уваги світових засобів інформації і відсунула в тінь всі інші події, зокрема візит Папи Римського до Канади і свято католицької молоді в Торонто, а також відновлення збройних сутичок в Афганістані та інше. Ідеться про ракетний удар ізраїльської авіації по будинку військового лідера палестинської екстремістської організації Хамас Салаха Шехеди у місті Газа, унаслідок якого загинуло 15 цивільних осіб і понад 140 було поранено. У сьогоднішньому огляді коротко заторкнемо деякі інші події, що сталися минулого тижня.

Ізраїльська авіація завдала ракетного удару по будинку Салаха Шехади в місті Газа уночі з понеділка на вівторок. Крім триповерхового будинку Шехади зруйновано кілька сусідніх. Крім самого Шехади загинули члени його родини, в тому числі дев’ятеро дітей, і принаймні 145 осіб було поранено. Ізраїльські керівники віддавна звинувачували Шехаду в організуванні терористичних актів проти ізраїльського мирного населення, в тому числі в підготовці терактів палестинських екстремістів-самовбивць.

Хоча ізраїльські керівники поспішили висловити жаль із приводу жертв серед цивільного населення, прем’єр-міністр Шарон назвав убивство Шехеди значним успіхом у боротьбі з тероризмом.

Однак, наступного дня повітряний удар і його трагічні наслідки, особливо у контексті останніх дипломатичних зусиль ООН, США, Європейського союзу й Росії з метою відновити мир на Близькому сході, викликав шквал критики з боку Заходу й арабських країн. Керівництво ООН і лідери країн Європейського союзу осудили удар, який спричинив жертви серед мирного населення. Президент США Буш, гостро скритикувавши удар, завив, що ізраїльська повітряна операція не сприятиме відновленню миру на Близькому сході. Навіть президент Ізраїлю Моше Кацав назвав повітряний удар «жорстоким провалом».

У потоці гострої критики лише окремі оглядачі порівнювали повітряний удар у місті Газа з ударами проти міжнародних терористів Аль-Кайди. Деякі з оглядачів звертали увагу на той факт, що численні палестинські терористичні акти проти ізраїльського цивільного населення й загибель від кожного з цих нападів десятків людей не викликали такої широкої реакції у засобах інформації, як це сталося після ізраїльського повітряного удару.

Наступного дня, тобто в середу палестинці сектора Газа перетворили похорони жертв удару у грандіозну антиізраїльську й антиамериканську маніфестацію. На вулиці міста вийшли кількасот тисяч людей, які скандували антиізраїльські й антизахідні гасла. Лідери радикальних палестинських угруповань поклялися відімстити Ізраїлю за смерть Шехади. Один із лідерів Хамасу, в якому Шехада очолював військове крило, погрозив, що незабаром палестинці розпочнуть відплатні акції, яких буде багато і які будуть спрямовані також проти ізраїльського цивільного населення.

Цього ж дня в ізраїльській армії й силах безпеки оголошено стан бойової готовності на випадок терористичних актів. Тим часом ізраїльський уряд заявив, що він і далі має намір, згідно з попередніми планами, вивести війська з палестинських міст на західному березі Йордану, проте лише за умови, якщо палестинські власті забезпечать порядок у цих містах, тобто візьмуть під контроль екстремістські групи. Крім того обговорено можливості відновлення переговорів із палестинцями попри останній інцидент, а також розмороження рахунків, на які надходить закордонна допомога для палестинської автономії.

Незважаючи на ці жести доброї волі з боку Ізраїлю міжнародна критика повітряного удару не припинилася. У четвер, на вимогу арабських країн Рада безпеки ООН обговорила ситуацію на Близькому сході, знову гостро скритикувавши Ізраїль за жертви серед цивільного населення. Відкриваючи засідання ради, палестинський представник при ООН Нассер аль-Кідва закликав Міжнародний трибунал у Гаазі порушити кримінальну справу проти Ізраїлю. Саудівський представник назвав повітряний удар «терористичним актом», який не має виправдання. Тим часом представник Сполучених Штатів при ООН Джон Неґропонте закликав Раду безпеки взяти також до уваги діяльність палестинських радикальних угруповань, зокрема Хамасу, Ісламського джіхаду та інших, які своєю терористичної діяльністю відсувають перспективу створення палестинської держави і провокують продовження конфлікту. Водночас представник держдепартаменту США Ричард Баучер заявив, що головним завданням адміністрації США на Близькому сході залишається досягнення миру.

Виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, представник Ізраїлю тим часом знову висловив жаль із приводу жертв серед цивільного населення, однак, склав вину за продовження конфлікту на палестинські власті, які не можуть забезпечити припинення дій терористів.

До цього слід додати лише, що дрібні сутички між ізраїльськими силами безпеки і палестинськими екстремістами тривають. У п’ятницю вранці по ізраїльському автобусу випущено протитанковий снаряд, проте ніхто не постраждав, бо автобус був броньований. Тим часом ізраїльські бульдозери знесли кілька майстерень у секторі Газа, в яких, як заявило ізраїльське командування, палестинці виготовляли мінометні снаряди.

З браку часу лише коротко згадаємо про розвиток подій в Афганістані. Минулого вівторка американські інструктори закінчили підготовку в Кабулі Першого батальйону національної армії Афганістану. З цієї нагоди влаштовано парад, на якому був присутній афганський лідер Карзай і міністр оборони в перехідному уряді Фахім. Навчання закінчили 36 офіцерів і 350 солдатів. За словами американських військових інструкторів, афганців привчали до спільних дій, до подолання етнічних відмінностей і до дисципліни. Батальйон мав би включитися до боротьби з міжусобицями і місцевими ватажками у провінціях, проте оглядачі скептично оцінюють таку перспективу. Для цієї мети, на їхню думку потрібні десятки тисяч військовослужбовців сил безпеки. Тим часом протягом тижня на заході Афганістану не припинялися збройні сутички між ворогуючими загонами пуштунського і таджицького військових ватажків Амманулаха Хана й Ісмаїла Хана. Уряд Карзая надіслав сюди делегацію з чотирьох міністрів перехідного уряду, щоб утихомирити ворогуючих ватажків.

Тим часом Сполучені Штати мають намір закликати крани-донори приспішити надання фінансової допомоги Кабулові для стабілізації країни. Минулого тижня Європейська комісія оголосила про надання додаткових 70-ти мільйонів євро для зміцнення урядових структур, розбудови шкіл та охорони здоров’я.