Польща зміцнює кордон з Україною

Польща зміцнює кордон з Україною
Прага, 31 серпня 2002 - Поляки обіцяють надіслати на рубежі з Україною і Білоруссю тисячі додаткових прикордонників і купити нову військову техніку. Польща стала десятою державою серед-країн-кандидатів на вступ до Європейського Союзу, яка офіційно підписала всі домовленості про кордон з Брюсселем.

Виборці на Заході стурбовані напливом нелегальних мігрантів і тому Європейський Союз поставив полякам вимогу: зробити все, щоб майбутній кордон ЄС не став джерелом наркотиків, зброї, проституток і терористів.

Згідно з новою угодою, Польща має збільшити кількість прикордонників до 18 тисяч, збудувати нові прикордонні вишки і закупити гелікоптери. Відбудеться і реформа прикордонної служби, за кілька років замість призовників рубежі з Україною і Білоруссю охоронятимуть професіонали. Всі ці плани розраховано на період до 2006-го року.

А вже з 1-го липня наступного року Польща запроваджує візи для східних сусідів, зокрема України. Як вже повідомляло Радіо Свобода, переговори між польськими та українськими дипломатами про деталі візового режиму буде продовжено у вересні. Від їхніх результатів залежить, чи зможуть українські громадяни проходити спрощену візову процедуру - принаймні, такі обіцянки з боку офіційної Варшави були. Очікують, що одноразова польська віза орієнтовно коштуватиме 14 євро.

Тим часом на Заході деякі оглядачі закликають не ізолювати нових сусідів ЄС. Британська газета "Індепендент" повідомляє про нові плани поляків у статті під заголовком: Польща піддалася впливу ЄС і створює нову "залізну завісу." Зміцнення кордонів матиме найбільший вплив саме на Західну Україну, де дотепер активно розвивається прикордонна торгівля з поляками. Британське видання наводить думку експерта, який вважає, що усунення на узбіччя України і Білорусі може відбити охоту цих країн до поступу.

Але Майкл Емерсон з Центру європейських студій в Брюсселі каже Радіо Свобода, що термін залізна завіса заполітизований та емоційний: "Існує багато шляхів як полегшити візовий режим: відкриття достатньої кількості консульських відділів, багаторазові безкоштовні візи на три роки – це право польського уряду і це не перечитиме шенгенським угодам. Безперечно візи це обмеження, але можливо вони стануть стимулом для українських громадян навести лад у себе вдома".