Прямий Ефір: Григорій Омельченко: «Політичний режим Кучми вмирає»

Прямий Ефір: Григорій Омельченко: «Політичний режим Кучми вмирає»
ТЕМА ЕФІРУ: Скільки депутатів увійшло до парламентської більшості і якими будуть її перші кроки?

Прага-Київ, 30 серпня 2002

Ведучі: Ольга Буряк та Віктор Міняйло

Гості: народні депутати Верховної Ради України Степан Гавриш та Григорій Омельченко

Григорій Омельченко

Можна декілька слів?

Ольга Буряк

Будь ласка, пане Омельченко.

Григорій Омельченко

Кажу свою точку зору. Бо я прилетів до України буквально два дні тому. Так от, з мого погляду «заокеанського», там де я був, - політичний режим Кучми вмирає, агонізує. Режим уже майже покійний, але пробує продовжити сам собі будь якими ін’єкціями, в тому числі політичного характеру, своє політичне життя. Хоча би на день, хоча б на тиждень.

Ольга Буряк

А яким чином він собі може продовжити життя?

Григорій Омельченко

Зараз відповім. Кучма шукає не правовий механізм утворення більшості в парламенті і політичної відповідальності уряду й парламенту, який буде формувати більшість, а механізм свого політичного порятунку. Хто - хто, а він добре розуміє, що його чекає в майбутньому? Лава підсудних - це мінімум. Далі - знаєте, який буде дальший сценарій?..

Ольга Буряк

Давайте про нього пізніше.

Віктор Міняйло

Так, це не зовсім тема нашої розмови.

Григорій Омельченко

Ні, говоримо про те, що намагаються робити. Парламентські вибори наступні - 2006 року, а президентські - 2004-го. Якщо буде ініціатива, якщо буде сколочена, загнана так звана більшість, коли будуть внесені зміни в Конституцію і буде змінена політична система влади, то провести одночасно вибори парламентські й президентські у 2006 році, і таким чином продовжити ще на два роки термін перебування Кучми при владі.

Віктор Міняйло

Про це власне сьогодні й говорив віце-прем’єр Володимир Семиноженко.

Григорій Омельченко

Отож, таким чином ще на два роки відсунути той кінець цього режиму. Ще одне питання - а де ж цей великий реформатор був, коли три чи чотири рази накладав вето на пропорційну систему виборів? Коли зараз виступає за вибори на цій пропорційній системі? Де був президент, коли вирішувалися інші питання про формування більшості? Тому черговий обман із боку президента і його найближчих технологів, які розробляють ці моделі, щоб президент Кучма уник юридичної відповідальності. І з цією особою, ім'я, якій Кучма, про якісь демократичні ініціативи, про якісь політичні перетворення, та господи, не може бути й мови! Це моя особиста точка зору. Кучмі вже просто ніхто не вірить. Бо нема дня, щоб він говорив одне вранці, в обід друге, а ввечері - третє.

Ольга Буряк

Пане Омельченко, ну а Ви ж не будете заперечувати, що створення парламентської більшості конче необхідне і суспільству, і парламенту.

Григорій Омельченко

Я не це заперечую. Вносимо впродовж двох сесій, як передбачено Конституцією, зміни до Конституції про те, що Україна перетворюється в парламентсько-президентську республіку. А можливо, прямо в парламентську республіку.

Віктор Міняйло

Але ж не вистачить голосів.

Григорій Омельченко

Одну хвилиночку. Так от якщо так звана більшість реформаторів з паном Кучмою за ці політичні реформи, то проголосують усі 450, а якщо це декорація й ігри політичні, то - це інша справа. А ще одне. Ще у Верховній Раді минулого скликання понад 150 народних депутатів, у тому числі я, підготували проект змін до Конституції, де обмежені повноваження президента і по суті перетворення України в парламентсько-президентську республіку де Верховна Ради України формує уряд. Тому я запитую в пана Президента, де ж він був рік-півтора тому з тими своїми думками. Не треба вкотре впадати в самообман, колись треба знімати цю облуду з очей.

Віктор Міняйло

Пане Гавриш, як Ви вважаєте, чи щирі ці пропозиції від президента, чи є якісь закулісні ходи, щоб продовжити його термін?

Степан Гавриш

Ви знаєте, я давно стурбований, що ми в Україні стикаємося з політичним секстанством, коли кожен вважає, що тільки він має право на інтелігенцію справедливості й порядності в політиці. На жаль, ми не маємо національної еліти, яка б ставила вище національні інтереси і використовувала будь-які обставини для покращення демократичних стандартів життя в українській державі. І я абсолютно не погоджуюся з колегою Григорієм Омеляновичем щодо таких фантастичних планів про одночасні вибори у 2006 році.

Віктор Міняйло

Сьогодні про це говорив віце-прем’єр Володимир Семиноженко.

Степан Гавриш

І не погоджуюся з Володимиром Семиноженком. Я би сказав, навпаки - ми можемо стати свідками одночасних виборів 2004 року президента і до парламенту, коли ми ухвалимо до цього часу нову виборчу концепцію. Не треба також думати, що ця виборча модель вирішує ці питання. Але без сумніву, вона має стати головним інструментом створення парламентських партій в Україні і привести логічно до Верховної Ради парламентську коаліцію, яка створить більшість і коаліційний уряд. Я також думаю над тим, що нам не стає відповідальності за національний розвиток.

Далі буде…