Чому Кучму важко усунути від влади: коментар Адріяна Каратницького американській газеті

Чому Кучму важко усунути від влади: коментар Адріяна Каратницького американській газеті
Прага, 3 вересня 2002 року – За даними соціологічних опитувань, щонайменше 70 відсотків українських громадян зараз виступає за усунення президента Леоніда Кучми від влади. Але попри такий низький рейтинг, зробити це буде нелегко, наголошує американський політолог і правозахисник Адріян Каратницький на шпальтах газети "Вол Стріт Джорнел."

Каратницький вважає, що в Леоніда Кучми є всі підстави боятися акцій протесту з вимогою його відставки, які планують на середину вересня. Чи зможе опозиція в Україні об’єднатися та чи зможуть вуличні демонстрації вплинути на проведення дострокових виборів, ці запитання наразі без відповіді.

І тут американський політолог радить не забувати, що Кучма досвідчений політик, який не раз уміло використовував роздрібненість і особисті суперечки в лавах своїх опонентів. Каратницький бачить кілька причин, як мало популярному українському лідерові вдається так міцно триматися у президентському кріслі. По-перше, згідно з нинішньою Конституцією України, президент має "надмірну виконавчу владу." У його розпорядженні непідконтрольні адміністративні ресурси, а це дає змогу винагороджувати лояльних людей і закривати рота критикам. Друга причина, це безладдя, що панувало в Україні під час переходу від комуністичного минулого до ринку. Левову частку економічних магнатів підозрюють в уникненні від сплати податків, корупції, нечесних схемах приватизації, а це дає змогу президентові і податківцям, яких він контролює, широкий простір для тиску й шантажу. При цьому найлегше впливати на ту чверть народних депутатів, які є бізнесменами.

Ба більше. Президент в Україні контролює і мас-медіа, більшість яких належать або державі, або ж олігархам, лояльним до Кучми. І, нарешті, ще один момент. За оцінкою Каратницького, Кучма знає де зупинитися, бо так і не перейшов грані від обмеження демократичних свобод до авторитарних репресій.

Щоправда, із наближенням нових виборів, навіть найближчі союзники президента намагаються перестрахуватися. Американський оглядач вважає, що про це свідчить остання пропозиція Кучми про збільшення повноважень парламенту і закулісні переговори між табором Ющенка й магнатами, які формально належать до пропрезидентських сил. Це, мовляв, оточення Кучми бояться, що буде, коли президентом стане Віктор Ющенко.

А тим часом, продовжує американський оглядач, Кучма робить усе можливе, за винятком хіба що прямих репресій, щоб знесилити своїх опонентів. Чим слабшою буде опозиція, тим легше буде українському лідерові торгуватися про своє майбутнє. З огляду на звинувачення президента та його оточення в корупції, Кучмі знадобляться такі ж гарантії особистого імунітету, що їх дістав у Росії Борис Єльцин і його клан від президента Путіна, пише Адріян Каратницький на шпальтах газети "Волл Стріт Джорнел."