Сенсаційний матеріал польської преси – “Жечпосполита” подає думки польських експертів - найбільший польсько-український проект будівництва нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ не буде реалізований

Сенсаційний матеріал польської преси - “Жечпосполита” подає думки польських експертів - найбільший польсько-український проект будівництва нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ не буде реалізований
Варшава, 20 вересня 2202 – Виявляється, польські експерти (у тім числі й із найближчих дорадників президента Александра Кваснєвського) дійшли висновку, що цей стратегічний, як його називали президенти Польщі та України, проект просто не потрібний.

Польська сторона твердить, що на високих рівнях уже поставили хрест на спорудженні нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ. Мовляв, ніхто ніколи поважно не обчислював, чи вигідно Польщі вв’язуватися в цю будову. А тепер, коли українці закопали вже в землю 200 мільйонів доларів і завершили свою частину нафтопроводу, польська сторона зробила висновок, що своєї частини вона будувати не буде.

Серед аргументів, які висувають поляки, є такі, наприклад: а скільки коштуватиме барель каспійської нафти на біржі в Роттердамі? 35 доларів чи більше? Але є й такий аргумент – росіяни не хочуть цієї будови, бо вона ламає їхню монополію.

Що ж виходить – найбільший в історії польсько-українських узаємин проект, про який стільки говорили і президенти, і прем’єри, про який останнього разу розмовляли в Криниці на економічному форумі Лєшек Міллєр і Анатолій Кінах, – попросту не буде здійснений, бо це не вигідно Росії? Як жалюгідно в такому разі мають виглядати помпезні декларації Польщі про її стратегічне партнерство з Україною!

Це вже не вперше польська сторона лише говорить про стратегічне партнерство, але коли приходить до діла, то легше йде на поступки Росії, ніж Україні. Так є, наприклад, із упровадженням віз. Польща поки що на практиці не стосує до України особливого режиму, хоча постійно її лідери обіцяють це.

Так, виявляється, є і з проектом Одеса-Броди-Гданськ, який дві держави-стратегічні партнери почали реалізовувати ще з 1997 року за урядування правого уряду Єжі Бузека. І тодішній уряд усіляко підтримував цей проект як велику можливість диверсифікації постачання нафти в Європу. Як бачимо російські інтереси беруть гору.

20 вересня, коли сенсаційна інформація з’явилася в польській пресі, Посол України Олександр Никоненко, представники торгової місії України в Польщі мали кілька зустрічей на цю тему з високими посадовими особами Польщі. Чи вдалося щось конкретно з’ясувати про справжню позицію польської сторони щодо проекту Одеса-Броди-Гданськ? – запитую про це в голови торгової місії України в Польщі Тараса Гаврилюка.

Тарас Гаврилюк:

Справа в тому, що сьогодні не було завданням саме з’ясувати, хто стоїть за цією статтею, яка мета. Але сьогодні вже президент Польщі Кваснєвський ще раз підтвердив, що політичне керівництво Польщі підтримує цей трубопровід, і він буде реалізований. Крім того, плани на трубопровід підтримує і Європейський Союз, який заявив про те, що за його допомоги організовано круглий стіл із метою залучення потенційних інвесторів Європейського Союзу, а також частково профінансує розробку техніко-економічного вирахування ділянки з Брод до Плоцька.

Ганна Стеців:

Словом, така ось історія. Треба сподіватися, що вона якось проясниться на найближчій зустрічі прем’єрів Польщі та України у Львові початком жовтня.