Президент Хорватiї Стiпе Месич виступив за беззастережну спiвпрацю з Гаазьким трибуналом

Президент Хорватiї Стiпе Месич виступив за беззастережну спiвпрацю з Гаазьким трибуналом
Белґрад, 26 вересня 2002 – Президент Хорватiї Стiпе Месич у середу ввечерi звернувся до громадян із приводу вимоги Гаазького трибуналу видати генерала Янка Бобетка. Вiн виступив за беззастережну спiвпрацю з Трибуналом і засудив нацiонал-екстремiстiв, якi намагаються мобiлiзувати громадськiсть на антиєвропейськiй та антидемократичнiй платформі.

Нiхто з урядовцiв на територiї колишньої Югославiї досi не вiдважився так вiдверто виступати проти екстремiстiв. Месич, який став президентом Хорватiї пiвтора року тому, завжди наполягав на тому, що вiн насамперед антифашист. На вiдмiну вiд уряду прем’єр-мiнiстра Iвiци Рачана, який вiдкинув вимогу Мiжнародного трибуналу в Гаазi видати генерала Янка Бобетка, Месич уважає, що перед законом усi однаковi: “Нiхто не має права зловживати долею однiєї людини, ким би вона не була, для того, щоби захистити власнi позицiї. Афера Бобетка не смiє стати аферою Хорватiї”. Глава Хорватiї додав, що нiхто не має права на будь-якi привiлеї, незважаючи на колишнi заслуги.

Президент нагадав, що Хорватiя була однiєю з iнiцiаторiв створення Мiжнародного трибуналу з воєнних злочинiв та що її парламент іще шiсть рокiв тому ухвалив закон про спiвпрацю з Гаазьким трибуналом. Через це, на думку Месича, Хорватiя повинна спiвпрацювати з Трибуналом завжди i в кожному випадку.

Щодо генерала Бобетка, Месич уточнив: “Генерала звинувачено на пiдставi командної вiдповiдальностi з конкретних злочинiв, якi скоєно пiсля конкретної вiйськової операцiї i якi, на жаль, скоєно хорватською стороною”.

А 83-лiтнiй генерал для заґребської газети “Ґлобус” тим часом заявив, що за вбивство понад ста неозброєних сербiв у вереснi 1993 року вiдповiдальнiсть несуть двоє його колишнiх колег, генерали Стiпетич i Адемi.

Заґребська преса повiдомляє, що Гаазький трибунал у середу звернувся до хорватського уряду з вимогою видати ще три особи – колишнього мiнiстра внутрiшнiх справ Iвана Ярняка та двох його спiвробiтникiв.

Мужнiй виступ президента Стiпе Месича обурив шовiнiстiв і пiдбадьорив тих, хто вважає, що перед законом усi однаковi: мiська рада Заґреба вiдкинула пропозицiю екстремiстiв проголосити генерала Бобетка почесним громадянином хорватської столицi.