Перший тур президентських виборів у Сербії завершився без переможця

Перший тур президентських виборів у Сербії завершився без переможця
Белґрад, 30 вересня 2002 – Перший тур президентських виборів у Сербії, якi відбулися в неділю, завершився без переможця. До другого туру ввiйшли президент Югославії Воїслав Коштуніца i югославський вiце-прем’єр-мiнiстр Миролюб Лабус. Різниця між ними – сто тисяч голосів.

На четвертих виборах президента Сербії проголосувала досі найменша кількість виборців – 55 відсотків із-помiж шести з половиною мільйонів виборців. Дехто вважає, що майже половина не вийшла на виборчі дільниці через погану погоду. Iншi кажуть, що це наслідок масової апатії, спричиненої глибокою суспільною й економічною кризою.

Коштуніца, який готовий покинути пост президента Югославії для того, щоби стати головою Сербії, дістав 31 відсоток голосів. За проєвропейського реформатора Лабуса проголосувало 28 відсотків. На третьому мiсцi лідер ультранацiоналiстiв Воїслав Шешель, якому довіряють 22 відсотки. Iншi вісім кандидатів дістали менше від п’яти відсотків.

Другий тур мав би відбутися через два тижні. На думку оглядачів, найбільшою проблемою обох кандидатів буде мотивувати громадян, щоби ті ще раз прийшли на виборчі дільниці, оскільки вибори буде оголошено дійсними лише у разі, якщо проголосує половина електорату плюс один виборець. Отож усе залежить від того, чи сімсот тисяч прихильників Шешеля підтримають Коштунiцу, чи будуть бойкотувати вибори.

Воїслав Коштуніца минулої ночі заявив, що його метою є ухвалення нової конституції, низки нових законів та призначення дострокових парламентських виборів. Свого опонента Лабуса він назвав екстремістом. Цікаво, що за парламентські вибори виступає i Шешель. Миролюб Лабус закликав своїх прихильників завершити розпочате діло. Він виявив готовність зустрітися з Коштунiцею, не уточнюючи: про що хотів би говорити з ним.

Оглядачі в Белґрадi відзначають, що Коштуніца отримав на мільйон голосів менше, аніж два роки тому, коли він переміг Слободана Мілошевича. Зважений міністр закордонних справ Ґоран Свiланович оптимістично стверджує, що кандидати від демократичних сил Коштуніца i Лабус разом дістали 60 відсотків голосів. На його думку, це означає, що більшість підтримує тих, хто розірвав із колишнім режимом i його згубною політикою.

I сербські, й закордонні спостерігачі згідні в тому, що кампанія та вибори пройшли в демократичній атмосфері, без маніпуляцій, погроз i шантажувань.

Найзначнішим результатом недільних виборів, імовірно, є фактичне зникнення Соціалістичної партії екс-президента Слободана Мілошевича. Кандидати від її двох крил разом дістали менше від п’яти відсотків голосів.