За мінливого політичного клімату економіка України все ж зростатиме: західні аналітики

За мінливого політичного клімату економіка України все ж зростатиме: західні аналітики
Прага, 2 жовтня 2002 – На Україну чекають непевні політичні часи, які гальмуватимуть запровадження реформ, але економіка, хоч і поволі, зростатиме, вважають міжнародні аналітики. На їхню думку, попри політичну кризу в країні триватиме приватизація, економіка змінюватиме свою структуру, а загальний клімат для ведення бізнесу поліпшиться.

Українська економіка поволі почала спиратися на власні ноги, а її структура поліпшується, говориться в новому американському дослідженні. Економісти з американської компанії ПланЕкон наголошують, що зростання прибутків українців дає підстави сподіватися, що економіка нарешті знаходить надійну внутрішню опору. Разом із цим змінюється і структура господарства: найшвидшими темпами розвивається харчопереробна промисловість та інші галузі, що виробляють споживчі товари. Натомість важка металургія переживає нелегкі часи.

Якщо харчовики розширюють виробництво та нарощують експорт, то металурги відчувають зменшення попиту на свою продукцію, а разом із падінням експорту скорочується й виробництво. «Огляд української промисловості ясно засвідчує зміну зовнішнього попиту з продуктів металургії та хімічної промисловості на продукти харчування та інші споживчі товари», мовиться в дослідженні компанії ПланЕкон. Цікаво, що саме в ці перспективні галузі надходить найбільше іноземних інвестицій, які загалом залишаються дуже низькими для України і значно скоротилися порівняно з минулим роком.

Американські експерти також зауважують, що в своїх торговельних стосунках Україна дедалі менше покладається на країни колишнього Радянського Союзу і розширює свої ринки збуту в Європі та країнах третього світу. Частка Росії у загальній українській торгівлі хоч і залишається великою, але скорочується практично щороку і цього року сягне лише чверті, в той час як ще кілька років тому на цю країну припадала ледь не половина українського зовнішнього товарообігу. Щоправда, багато в чому зменшення ролі Росії як торговельного партнера України спричинило цьогорічне торговельне протистояння зі взаємним накладанням квот та тарифів, які, як очікується, незабаром мають бути скасовані.

Аналітики американської компанії ПланЕкон прогнозують, що цього року економіка України зростатиме вдвічі повільніше, ніж минулого: 4,5% проти минулорічних 9%, – і зауважують, що зростати швидше українському господарству заважають глобальні економічні труднощі та брак внутрішньої політичної стабільності. Проте навіть за нинішніх не дуже сприятливих умов на зовнішніх ринках Україна була би спроможна на вищі темпи зростання, але тут на перешкоді стає внутрішня політична нестабільність. Британські аналітики з компанії The Economist Intelligence Unit наголошують, що хоча президент Леонід Кучма домінуватиме на політичній сцені України ще протягом деякого часу, його позиція залишається вкрай вразливою, і він не пропонуватиме жодних реформ, що могли би прискорити економічний розвиток, але разом із тим і похитнути його крісло