Конституційний Tрибунал Польщі дав можливість приватним власникам багатоквартирних будинків підвищити квартплату

Конституційний Tрибунал Польщі дав можливість приватним власникам багатоквартирних будинків підвищити квартплату
Варшава, 4 жовтня 2002 - Конституційний Трибунал Польщі визнав не згідними з Конституцією ті елементи закону про охорону прав квартиронаймачів, котрі обмежують право власників приватних будинків підвищувати своїм мешканцям квартплату згідно потреб.

Закон про захист прав наймачів квартир увійшов у життя у Польщі 11 липня минулого року. Цей закон зокрема обмежив можливість власникам приватних будинків підвищувати квартплату вище встановлених меж. Наприклад, квартплата може зрости не більше, ніж на 15%, якщо її розмір сягає від 2 до 3 процентів ремонтного фонду помешкання. Крім цього, підвищувати квартплату власник може не частіше, ніж раз на півроку.

Однак справжньою, проблемою для власників будинків стали неплатежі мешканцями оплат за квартиру взагалі , або з великим запізненням. Власник будинку повинен розраховуватися з державою вчасно й повністю за будинок, тож, якщо мешканці не платять, власникові доводиться викладати за них власні гроші – говорив у судовій залі президент Польського об'єднання власників нерухомості Мірослав Шиповскі. Обмеження у встановленні розміру квартплати, приносять власникам будинків замість зиску переважно збитки. До того ж, якщо власник не має достатніх грошей для ремонту будинків, то часто трапляється, що будинки просто руйнуються, завдаючи шкоди і власникові й мешканцям.

“Не можна весь тягар утримання нерухомостей перекласти на плечі їхніх власників. Це надмірне обмеження права власності” - сказав, мотивуючи вирок, представник Конституційного Трибуналу Марек Саф’ян.

В Об'єднанні власників нерухомостей підраховують, що тепер квартплата у приватник будинках у Польщі може зрости в середньому на долар-півтора за квадратний метр. Однак закон, що захищає права квартиронаймачів, обмежуватиме максимальне підвищення квартплати на рівні 3% від суми ремонтного фонду, ще до кінця 2004-го року. І лише від 1-го січня 2005-го року власники помешкань зможуть встановлювати наймачам квартплату на ринковому рівні.

Рішення Конституційного Трибуналу з незадоволенням прийняли у Всепольському Об'єднанні квартиронаймачів. Представниця Об'єднання Аліція Сашиньська, заявила журналістам після вислухання вироку Трибуналу, що багатьом квартиронаймачам буде не по кишені підвищення квартплат. “Останнім часом в країні набудували багато мостів, отже будемо мати, де замешкати” – підсумувала Сашиньська.