Едуард Гурвіц про суд над Леонідом Кучмою

Едуард Гурвіц про суд над Леонідом Кучмою
Одеса, 16 жовтня 2002 - Народний депутат України від фракції блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” Едуард Гурвіц вважає, що “судова система в Україні неодноразово доводила свою прихильність саме до влади. Були такі судді яких влада любила, а потім позбавляла посад.

Ми пам'ятаємо долю судді Замковенка, який нагороджувався, ухвалював рішення про те що результати всеукраїнського референдуму є легітимними і робив все для влади. Але, достатньо було йому піти проти влади і визнати невинною Юлію Тимошенко – Він ледве у в'язницю не потрапив. Робили обшук у його кабінеті, який був незаконним. З ним розправлялися.

Це довело, що у цієї влади від любові до зневаги один рік.

Коли їй вигідно, вона посилається на судову владу і каже: “це суд вирішив”. Суд вирішував для цієї влади багато питань. Він, приміром, визнавав законними результати виборів в Одесі. При цьому суддя Писар поводив себе брутально і, на мою думку, Він не є гідним для того щоби бути суддею.

Але, ось тепер суд порушив карну справу проти Президента. І тут колишні прихильники рішень судів почали протестувати й кричати: “Та яке вони мали право?”

Отож, знущатися над незручними владі політиками можна.

Робити все що забажає влада можна. Можна підкладати у кишені зручні правоохоронцям речі, а потім затримувати і роками тримати їх у в'язницях. Можна посилатися на фальсифіковані документи. Усе це можна. Це можна владі.

Коли ж цю владу критикують і роблять небажане для неї – прихильність чиновників зникає”.

Едуард Гурвіц наголосив, що “якщо проти Леоніда Кучми висунули обвинувачення – лише слідство може довести правда це чи брехня. Сам Президент. Якщо Він себе впевнено почуває, має бути зацікавлений у тому щоби у питанні критики на його адресу було поставлено крапку”.

Едуард Гурвіц не вірить в те, що українська система правоохоронних органів та судова система може до кінця себе гідно поводити, як справді, незалежні від впливу влади.

“Саме тому, дії одного чесного судді будуть зустрічати шалений спротив”.