Україна у Європі? У середу у Варшаві закінчилася міжнародна конференція

Україна у Європі? У середу у Варшаві закінчилася міжнародна конференція
Варшава, 16 жовтня 2002 - У середу у Варшаві закінчилася міжнародна конференція “Україна у Європі”. Головними виступами другого дня конференції були доповіді прем'єр-міністра Польщі Лешека Міллєра та його шведського колеги Гьорана Персона.

Підсумовуючи роботу конференції президент Польщі Алєксандр Кваснєвський сказав, що її метою була поважна розмова про майбутнє України в контексті тих процесів, які відбуваються у Європі. “А якщо при нагоді вдалося обмінятися думками важливим українським політикам, то мене цей факт тільки тішить” – сказав пан Кваснєвський. Про те, що обмін думками відбувся не лише за конференційним столом, говорив також голова адміністрації президента кучми Віктор Медведчук. Пан Медведчук повідомив журналістам, що мали місце внутрішні розмови між представниками української влади та опозиції. Однак голова адміністрації президента не повідомив про деталі цих розмов. Натомість, лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко головним підсумком конференції назвав те, що було зроблено черговий крок на шляху до діалогу, який може вивести Україну з найглибшої політичної кризи за останні 11 років. “однак, не все було сказано” – зауважив пан Ющенко.

Щоправда головні коментарі сьогоднішнього дня стосуються здебільшого критичних висловлювань європейських дипломатів на адресу України. Ще під час свого вечірнього виступу у вівторок, голова дипломатії ЄС Хав'єр Солана заявив , що Україна програє, якщо не зможе зберегти стабільності. Зазначивши, що Україна є важливою країною для Європи, пан Солана застеріг українців: “Ви повинні спочатку дотримуватися європейських стандартів, а вже потім думати про свій статус у стосунках з ЄС”. Лідер європейської дипломатії застеріг представників української влади й опозиції, що “Україна отримуватиме пропозиції, як зменшити негативні наслідки розширення ЄС на схід, але до моменту вирішення політичної кризи, не може розраховувати на поважні пропозиції від Брюселю” – сказав Хав'єр Солана.

У середу до критики української дійсності долучився також прем'єр-міністр Швеції Гьоран Персон, котрий визначив чотири головні проблеми України А саме – імовірна продаж зброї Іракові, корупція, слаба судова система та відсутність незалежної преси.

Втім обидва європейські політики запевняли, що Європа хоче допомогти Україні, але для початку Україна повинна допомогти собі сама.