Народний депутат України Лев Міримський вимагає повернення йому мандату депутата Верховної Ради Криму

Народний депутат України Лев Міримський вимагає повернення йому мандату депутата Верховної Ради Криму
Симферополь, 23 жовтня 2002 - Минулого тижня кримський парламент ухвалив безпрецедентне рішення – позбавив депутатського мандату впливового політика і бізнесмена Льва Міримського, який виграв вибори, але так і не отримав цього мандату. Тепер скасувати це рішення може лише Конституційний суд України. Однак цього тижня адвокати пана Міримського розпочали судовий процес із метою повернення йому депутатських повноважень.

Ще ніколи кримський парламент не позбавляв новообраного депутата його повноважень, тим більше, що Лев Міримський, який 22 вересня виграв вибори в окрузі №25, де раніше перемагав комуніст Леонід Грач, з непоганим результатом – 60% голосів “за”, - так і не отримав у Центральній виборчій комісії депутатського мандата. Пан Міримський у телефонному інтерв’ю для Радіо “Свобода” назвав таке рішення “маразмом” та “ідіотизмом”, цитую: “Мене позбавили того, чого в мене не було. Це свідчить про те, що в кримському парламенті будь-яка дурниця, запропонована його керівництвом, може бути підтримана, навіть, якщо депутатам запропонують проголосувати за те, щоб завтра не було дощу”, - заявив Лев Міримський.

Нагадаю, що в Криму зараз його вважають головним політичним супротивником кримського прем’єра Сергія Куницина і більшість місцевих спостерігачів переконана, що саме він здатний зорганізувати в парламенті автономії антиурядову опозицію, хоча сьогодні проурядова парламентська більшість нараховує 73 депутати з 98 обраних. Утім, голова Верховної Ради Криму Борис Дейч каже, що не переймається активністю пана Міримського і вважає рішення парламенту автономії цілком правовим:

“Сьогодні у більшості - 73 особи, і хто буде обраний у 25-у окрузі – не грало ролі для мене, як для голови Верховної Ради. Виборчком кримської автономії зареєстрував депутатом в 25-у окрузі Міримського Льва Юлієвича і надав термін: здати мандат депутата Верховної Ради України до 18 жовтня. За конституціями Криму та України депутат не може мати два представницькі мандати. За станом на 18 число пан Міримський не здав свій мандат народного депутата України і тому Центвиборчком ухвалив своє рішення, а ми – не визнали його депутатських повноважень. Таке рішення скасувати може лише Конституційний суд. Призупинити – указ президента”, - заявив Борис Дейч.

Водночас представник Льва Міримського, адвокат Олександр Шеховцов каже, що оскаржувати рішення кримського парламенту немає сенсу:

“Постанова Верховної Ради Автономної Республіки Крим, якою позбавлений повноважень Міримський – незаконна, оскільки не можна позбавити людину того, чого вона не має. Міримський повноважень депутата не мав. Це все-рівно, що позбавили б мене мандату депутата Верховної Ради АРК. Ось приблизно такий юридичний ефект цієї постанови. Якщо за рішенням суду, який відбудеться 30 жовтня, Лев Юлієвич буде зареєстрований депутатом та отримає мандат, то постанова Верховної Ради Криму, про яку ми говоримо не матиме жодного стосунку до повноважень, які він отримає”, - заявив адвокат Шеховцов. Суперечка між двома пропрезидентськими кримськими угрупованнями триває.