Що стоїть за візитом до Москви колишнього прем’єр-міністра України, лідера фракції «Наша Україна» Віктора Ющенка

Що стоїть за візитом до Москви колишнього прем’єр-міністра України, лідера фракції «Наша Україна» Віктора Ющенка
Москва, 23 жовтня 2002 - Візит до російської столиці колишнього прем’єр-міністра України, лідера фракції «Наша Україна» Віктора Ющенка виглядає однією з найбільш таємничих подорожей за всю історію російсько-українських відносин.

Лише одну подорож українського політика можна порівняти за рівнем таємничості з нинішньою поїздкою Віктора Ющенка. Варто пригадати президентську передвиборчу кампанію початку 90-х років, коли Леонід Кучма боровся за посаду президента України з Леонідом Кравчуком. Саме тоді претендент здійснював таємничі подорожі по дачах московських чиновників і, навіть, підкреслювали, зустрічався приватно з президентом Росії Борисом Єльциним. Однак, жодних підтверджень про те, що такі контакти дійсно були і про те, що Борис Єльцин і Леонід Кучма, немов би домовлялися про якісь серйозні політичні поступки України, якщо Кучма виграє за російської підтримки вибори, так і не підтвердилися.

Зараз Віктор Ющенко знаходиться у російській столиці з візитом, який готувався кілька місяців. Однак, єдина офіційна інформація про цю подорож - це зустріч Віктора Ющенка з керівниками фракції Союзу правих сил Борисом Нємцовим та Іриною Хакамадою. Відверто кажучи, політиками, які серйозно не впливають на ухвалення Кремлівських рішень. Таким чином, зустріч із ними - лише обмін думками щодо ситуації, яка сьогодні складається в Росії і в Україні. Союз правих сил і сам у не найкращій політичній ситуації, звичайно, не може допомогти Вікторові Ющенку.

З ким Віктор Ющенко зустрічається ще? Тут немає жодної серйозної інформації. Російські спостерігачі підкреслюють, що Ющенко так утаємничує свою подорож, тому що офіційна Москва відмовляється від контактів із лідером «Нашої України», не бачачи в ньому спадкоємця Леоніда Кучми і, більше того, не збирається не те, щоб допомагати Ющенкові стати цим спадкоємцем, а заважати будь-яким його політичним зусиллям. А Ющенко визнавати цього не бажає.

Однак, поруч із цим, чутки про зустрічі колишнього прем’єр-міністра у адміністрації президента Росії. Тут називають прізвища Олександра Волошина і Михайла Лєсіна. Говорять, навіть, що відбулася приватна зустріч Віктора Ющенка з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, ніби то не в резиденції російського лідера, а на його дачі, щоб ніхто не знав, щоб не знали журналісти, щоб ніхто не міг довідатися про що саме говорять Путін і Ющенко. Однак, навіщо така таємниця? Однак, навіщо чутки? Чому Кремль, навіть, не збирається підтверджувати самого факту діалогу з Ющенком і спростовує будь-яку інформацію?

Така подорож, звичайно, не виглядає політичною. І російська сторона, і українська також не виглядають серйозними, коли мова йде про зустрічі, про які ніхто не хоче говорити. Таємної політики не буває, інакше, це не політика, а погана міна при поганій грі.