Відставка президента Чорногорії та звіт Міжнародної кризової групи, в якому мовиться, що до секретного вивозу зброї до Іраку була причетна низка урядовців, включаючи й президента Югославії

Відставка президента Чорногорії та звіт Міжнародної кризової групи, в якому мовиться, що до секретного вивозу зброї до Іраку була причетна низка урядовців, включаючи й президента Югославії
Белград, 25 листопада 2002 – Афера з вивозом зброї до Іраку не стихає. Навпаки, здається що Міжнародна кризова група (МКГ) роздмухала полум’я в якому могла б згоріти не одна кар’єра. У матеріалі, який сьогодні надрукувала газета Данас, а від ранку його передають електронні мас-медіа, мовиться, що йшлося не про окремі випадки, а про широку секретну операцію під назвою “Світанок”. В матеріалі подано низку імен високопоставлених урядовців. Про експорт зброї до Іраку від червня минулого року знали або були повинні знати президент Коштуніца, союзний прем’єр-міністр Драґіша Пешич, міністр оборони Велімир Радоєвич, міністри внутрішніх справ Югославії і Сербії... Автори публікації посилаються на заяви урядовців, представників партій правлячої коаліції, військових аналітиків та певні документи.

В матеріалі МКГ відзначається, що для вивозу будь-якої кількості зброї необхідно зібрати підписи п’яти начальників у Мінобороні, відповідні документи Союзної митної служби та трьох міністерств поліції – Югославії, Сербії і Чорногорії. Про такі операції повинна знати й військова Служба контррозвідки, керівник якої тісно співпрацює з Коштуніцею. Це саме стосується й поїздок до Іраку офіцерів та військових експертів.

Якщо б югославські урядовці через недбалість своїх співробітників навіть не знали про заборонену торгівлю, про це владу й главу держави ще у липні минулого року попередила адміністрація Сполучених Штатів, а в січні нинішнього року – Міністерство закордонних справ. Все ж, Коштуніца стверджує, що він дізнався про аферу щойно 17 жовтня.

З-поміж згаданих урядовців досі коротко відреагував лише союзний міністр поліції Зоран Жівкович. Він каже: “Не знаю, що таке Міжнародна кризова група й мене не обходить, про що вона пише”. Підсумовуючи, газета Данас повідомляє, що аналітик МКГ Джеймс Лайон цими днями виїхав з Белграда ймовірно тому, що тут не почував себе безпечно.

Щодо Чорногорії, відставка президента Дюкановича не є несподіванкою. Він хоче стати прем’єр-міністром й нести особисту відповідальність за дуже важливі рішення уряду. На думку оглядачів, Дюканович впевнений, що в кріслі голови уряду матиме кращі можливості для підготовки референдуму про незалежність республіки. До виборів, які призначено на 22 грудня, виконуючим обов’язків президента на підставі Конституції буде спікер парламенту Филип Вуянович.