Міжнародна правозахисна організація «Human Rigts Watch» виступила на захист прав російських призовників

Міжнародна правозахисна організація «Human Rigts Watch» виступила на захист прав російських призовників
Прага, 26 листопада 2002 - Багаторічне збройне протистояння у Чечні ще більше загострило проблему призову російських юнаків на обов’язкову строкову службу. Але збройний конфлікт у Чечні це не єдине, що відлякує російську молодь від служби у війську. Тут можна згадати і так звану «дідівщину», важкі умови служби, тощо.

Останніми роками російські «військкомати» вдаються то справжніх облав на призовників аби хоча б частково виконати плани з призову і при цьому вони порушують елементарні громадянські права цих же призовників.

Днями на захист прав російських юнаків виступила впливова Міжнародна правозахисна організація «Human Rigts Watch». Оприлюднено цілу доповідь під промовистим заголовком: «Затриманий в армію: облави на призовників у російських містах».

Щороку сотні молодих юнаків у Москві та Санкт-Петербурзі затримують і примусово відправляють на армійську службу. «На призовній комісії з ними поводяться так, ніби вони засуджені за ухиляння від військової служби», хоча юридично такого звинувачення цим людям не пред’явлено, - заявила Елізабет Андерсен, виконавчий директор відділення «Human Rigts Watch» у питаннях Європи і Центральної Азії. За її словами, «російська влада має право на використання державного примусу щодо призову на військову службу, але при цьому не повинно допускати дискримінацію, і забезпечити кожному призовнику процесуальні гарантії».

Працівники військкоматів відправляють призовників до місця служби буквально цього ж дня, не даючи їм можливості зв’язатися з батьками чи правозахисними організаціями, які могли б допомогти їм оскаржити рішення про призов.

Прискорений порядок оформлення документів - не дає можливості затриманим пройти належний медичний огляд, а інколи скористатися законними правами на відстрочку чи звільнення від служби за станом здоров’я чи з інших причин.

У кількох випадках, що їх наводить у своїй доповіді «Human Rigts Watch», свавілля з боку військкоматів призводило до того, що на службу відправляли саме таких осіб, які мали законні підстави для відстрочки чи звільнення. Так, у травні цього року один із призовників на ім’я Степан (прізвище його не розголошується) був затриманий працівниками міліції і доставлений до війккомату. А там швидко оформили документи, не беручи до уваги його заяву, що він студент одного з московських вузів, і цього ж дня відправили у військову частину. Лише після втручання Союзу комітетів солдатських матерів Росії московська прокуратура опротестували рішення призовної комісії і цей Степан повернувся додому.

Міжнародна правозахисна організація «Human Rigts Watch» закликала російську владу законодавчо забезпечити право кожного призовника на можливість у суді оскаржити рішення щодо призову. Правозахисники також наполягають на тому, аби уряд Росії розібрався у масових порушеннях у військових частинах, що є причиною ухиляння багатьох призовників від служби у війську.