"Мекка Кола" проти американської "Кока-Коли"

"Мекка Кола" проти американської "Кока-Коли"
Прага, 5 грудня 2002 - Французький бізнесмен сподівається нажитися на зростанні, як він сам каже, анти-американських настроїв через політику США на Близькому Сході. Скориставшись досвідом популярного в Ірані напою "Зам Зам Кола" місяць тому з приходом священого місяця мусульман Рамадана він почав у Франції продаж "Мекка Коли", гадаючи, що це буде політично коректною альтернативою популярним американським маркам "Пепсі-Кола" і "Кока-Кола". Чи має він успіх?

Червоно-біла наліпка на пляшці "Мекка Коли" дуже подібна до класичної Коли, але смужка на ній намальована не горизонтально, а перпендикулярно. А як з приводу того самого шрифта із закрученими літерами? "Це випадковість!" – каже Тафік Метлуті, тунісько-французький бізнесмен, що заснував "Мекка Колу" у Парижі минулого місяця.

Яка ж різниця між класичною і "Мекка Колою"? – запитали ми нашого паризького кореспондента. А різниця, каже він, у тому, що 10 центів з продажу кожної банки йтимуть на підтримку палестинців. Сам інноватор хоче, аби, бодай, у Франції пиття Коли стало політичним актом. Про це мовиться і у рекламі "Мекка-Коли": Пий з розумом, а не як дурень!

Автор "Мекка-Коли", французький бізнесмен Метлуті каже, що його надихнув успіх іншого заполітизованого напою "Зам Зам Коли", яка стала хітом в Ірані й на Близькому Сході. Він затятий анти-американіст: "Ми проти американської політики. Ми не погоджуємося з американським імперіалізмом. Ми чітко про це заявляємо і кожен, хто купить "Мекка Колу" продемонструє свій протест проти американської політики, а також проти злочинів сіонізму".

Головними споживачами цієї Коли у Франції очевидно будуть 5 мільйонів тамтешніх мусульман. Але, невеличкі французькі крамнички і кав`ярні також зацікавилися новим продуктом. Власник однієї паризької кав`ярні сказав нашому кореспондентові, що замовив партію Мекка Коли після того як почув її рекламу на місцевій радіостанції. Розповідає Амрі Абдулазіз: "Змагатися з "Кока-Колою" не зовсім серйозно, але охопити малу частку ринку, чому б ні? Єдине, що я можу сказати, що вони дали трохи зависоку ціну для нового продукту."

За пляшку "Мекка Коли" у Франції ви заплатите півтора євро, хоча нормальна "Кока-Кока" коштує 1 євро, 20.

А ось що говорить парижанин, який зайшов до кав`ярні міс`є Абдулазіза і до їжі замовив "Мекка Колу": "Багато людей тут, і я в тому числі вирішили бойкотувати "Кока-колу" тому, що вона є певним символом, не лише тому, що вона американська. Я нічого не маю проти американців, але Кола – вона символізує, як би то сказати, усе диявольське в історії, вона дійсно символізує американський імперіалізм. І не потрібно бути революціонером, щоби це розуміти".

Речник компанії "Кока-Кола Ентерпрайзез" у Парижі каже, що їх не турбує поява нового бренду.

"Мекка Колу" продають у Великобританії, Франції, Бельгії й Німеччині. За словами її винахідника, він планував продати під час Рамадану пів мільйона пляшок, а продав 700 тисяч, і одержав замовлення ще на 2 мільйони. Франція – країна з найбільшою кількістю мусульман у Західній Європі, і якщо навіть частина з них перейде на "Мекка-Колу", тунісько-французький бізнесмен стане справжнім багатієм.