Канада призупинила імпорт українського зерна після виявлення вантажів із зараженою грибком пшеницею

Канада призупинила імпорт українського зерна після виявлення вантажів із зараженою грибком пшеницею
Прага, 17 грудня 2002 - Україну спіткало відразу кілька проблем у ділянці експорту зерна.

Як ми вже повідомляли, минулого тижня Європейська Комісія обмежила загальний об’єм імпорту фуражного зерна до країн Євросоюзу на наступний рік. І якщо країни ЄС погодять з таким рішенням, то це буде серйозним ударом для України, якій минулого року вдалося захопити ледь не половину ринку зерна до Євросоюзу.

А цими днями набула розголосу інша проблема. Посольство Канади в Україні у своєму прес-релізі від 17 грудня повідомило, що Канадська інспекція продуктів харчування ще 6 грудня припинила увесь імпорт української пшениці через те, що у чотирьох партіях вантажу було виявлено заражену пшеницю. Йдеться, зокрема, про таке грибкове «захворювання» зерна як «карликова головня».

Канадська сторона закликала українську владу провести розслідування інциденту і вжити необхідних заходів для вирішення проблеми. У прес-релізі посольства Канади сказано, що Україна знову зможе експортувати зерно після того, як представить Канадській інспекція продуктів харчування належні гарантії від органів карантинного контролю про те, що вжито заходів і що проблема не повторилося у майбутньому.

У вівторок відбулася також зустріч Посла Канади в Україні з представниками українського Міністерстві аграрної політики. Ми телефонували до кількох представників міністерства, однак вони відмовилися прокоментувати суть проблеми, заявивши, що офіційну позицію Міністерства аграрної політики буде узгоджено і оприлюднено лише у середу, 18 грудня.

Однак, ще у понеділок віце-прем’єр України Іван Кириленко заявив на прес-конференції, що він не виключає провокації з боку країн-конкурентів в інцидентах із зараженим зерном, що було продане до Канади і Франції.

Кириленко повідомив, що Міністерства аграрної політики і закордонних справ розслідують причини потрапляння в українське зерно грибка «карликової головні», яке продали Канаді, а також появи пестициду ДДТ (дусту) у партії зерна, що було продане Франції. Віце-прем’єр українського уряду зауважив, що експортерами зерна є приватні компанії, й тому саме вони займаються, значною мірою, врегулюванням конфліктів.

Іван Кириленко визнав, що інциденти не сприяють зміцненню України на зовнішніх ринках. І все ж Кабінет Міністрів України сподівається зберегти темпи і обсяг експорту зерна в наступному році, незважаючи на нинішні проблеми.

Тим часом, під час підготовки цього матеріалу із Франції надійшла добра вістка. Проведено низку додаткових тестів, які не підтвердили факту якоїсь надмірної кількості дусту в українській пшениці.