У FATF кажуть, що не хочуть втручатися в українську політику

У FATF кажуть, що не хочуть втручатися в українську політику
Прага, 20 грудня 2002 – Міжнародна організація, яка займається боротьбою з відмиванням брудних грошей – FATF – сьогодні включила Україну до свого чорного списку. Ми зв‘язалися з Парижем, з виконавчим секретарем FATF. Це Патрік Мулет . За що саме карають Україну санкціями?

"По-перше, ми б не хотіли вживати слово санкції, але радше заходи протидії з метою захистити світову фінансову систему від брудних грошей. Слово санкції має політичний підтекст. FATF реагує на неспроможність України схвалити законодавство, яке відповідає міжнародним нормам в галузі боротьби з відмиванням грошей. Україна мала можливість це зробити, але закон, схвалений 7-го грудня має багато недоліків і створює систему, яка не працює."

Але представники опозиції в Україні стверджують, що тут йдеться про інше, і вимоги Вашої організації допоможуть українській владі переслідувати людей з політичних причин.

"Я не знаю, якою є позиція різних політичних партій в Україні. Організація FAFT не пов‘язана з політичними питаннями. Наше завдання - просто запевнитися, що всі важливі країни, а Україна - важлива держава, мають необхідну систему, щоб боротися з відмиванням грошей, а сьогодні цього немає."

Патрік Мулет також розвіяв побоювання колишнього голови Національного банку України Володимира Стельмаха, який попереджав, що в Європі можуть заморозити кореспондентські рахунки українських банків. Натомість йдеться про інші заходи. Так, зокрема, від західних компаній, які ведуть бізнес з Україною, вимагатимуть регулярні дані про їхні операції. Також ретельно перевірятимуть усі банківські трансакції у розмірі понад 300 тисяч гривень і готівкові розрахунки на суму понад 100 тисяч. До FATF належать 29 держав, серед яких Сполучені Штати, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Бразилія, Мексика, Японія та інші країни.