Про можливе призначення посла України у Франції

Про можливе призначення посла України у Франції
Київ, 2 січня 2003 – Напередодні Нового року інформаційне агентство “Українські новини” оприлюднило повідомлення про те, що Україна має намір призначити держсекретаря Міністерства закордонних справ Юрія Сергєєва послом України у Франції. Відповідний указ, за даними поінформованого джерела, має бути підписаний Леонідом Кучмою у січні цього року.

Сам Юрій Сергєєв вийшов із відпустки 2 січня. На час, коли я записував цей матеріал, мені не вдалося записати його коментар. А начальник прес-служби Міністерства закордонних справ України Сергій Бороденков відповів мені, що чуток не коментує.

Та, як відомо, диму без вогню не буває. Тим більше, що понад два роки в Парижі немає українського посла. Ще 2 жовтня 2000 року Анатолія Зленка, який був послом України у Франції, призначили міністром закордонних справ. Така зовнішня політика виконавчої влади України є безвідповідальною. Усе-таки Франція не є останньою в Європі країною.

Нового посла зачекалася й українська діаспора у Франції. За коментарем із приводу можливого призначення Юрія Сергєєва послом України я звернувся до голови Об’єднання українців Франції, професора паризького Сорбонського університету та Українського вільного університету в Мюнхені Володимира Косика:

«Ми дуже раділи, що врешті ми будемо мати тут посла України, бо створилася доволі, можна сказати, неприємна ситуація. Французи часто питають, чому Україна не має посла в Парижі. Париж вважає себе центром культури світу, і тут є також осідок ЮНЕСКО. Тим самим пост посла в Парижі є дуже важливим. І тому ми відчували, що французи не були задоволені. Таке в нас було враження, можливо воно неправильне, але я вам щиро говорю про те, що ми тут відчуваємо.

Те, про що я говорю, відчувають не тільки українці, про це говорять і французи. Під час одної міжнародної конференції про українські справи, в парламенті доповідачі-французи просто говорили: «Дайте нам посла!» Ось, бачите, це питання престижу, а також і питання почувань».

На моє запитання, чим можна пояснити таку довгу відсутність посла в Парижі, Володимир Косик відповів наступне:

«Мені трудно коментувати тільки тому, що ми не знаємо правдивих причин. Нам здавалося, що в Києві говорили, очевидно неофіційні чинники, що, мабуть, тому, що немає відповідної фігури, відповідної постаті, яка могла б репрезентувати Україну в Парижі. Можливо, це була правдива причина, можливо, були й інші, про які ми не знаємо, бо ми не в курсі дипломатії».

У Києві циркулювали й інші чутки – мовляв, Анатолій Зленко тримає посаду посла в Парижі для себе, оскільки посади міністрів в українському уряді стають все більше розмінними монетами у політичних інтригах. Можливо, після недавнього підтвердження перебування на своїй посаді Анатолій Зленко вирішив більше не зволікати з призначенням українського посла у такій важливій країні.

На закінчення я запитав Володимира Косика, щоб він хотів побажати слухачам Радіо Свобода:

«В першу чергу, щастя й здоров’я. В українській мові часто це побажання пишуть через риску: «Щастя - здоров’я!», тому що як люди здорові, то і щастя буде. Я знаю, що найбільше слухають Радіо Свобода в Україні, менше – за кордоном, але є й такі, хто, навіть, у Франції слухає. Я знаю одну особу, яка слухає Радіо Свобода українською мовою й у Франції. І тому я бажаю, щоб 2003-й рік був найбільш щасливим для усіх слухачів, щоб усі вони були здорові, і щоб українські справи йшли краще ніж дотепер».

Це був відомий український історик із Парижа, автор багатьох праць, виданих французькою, українською, англійською, навіть, китайською та японською мовами професор Володимир Косик.