Так званий учнівський рекет набув надзвичайно великого поширення в обласному центрі Прикарпаття

Так званий учнівський рекет набув надзвичайно великого поширення в обласному центрі Прикарпаття
Івано-Франківськ, 3 січня 2003 – Івано-Франківське міське відділення Всеукраїнського об’єднання “Громадський контроль” звернулося до місцевої влади з вимогою розглянути численні випадки пограбування учнями старших класів своїх молодших товаришів. Представники “Громадського контролю” наголошують, що так званий учнівський рекет набув зараз надзвичайно великого поширення в обласному центрі Прикарпаття.

Учні старших класів багатьох шкіл та професійно-технічних училищ міста Івано-Франківська вимагають і силою забирають гроші в таких самих школярів, як вони. Предметом так званого учнівського рекету стає стипендія або ж ті мізерні кошти, що їх дають батьки своїм дітям на харчування. Як наголошують представники міського відділення Всеукраїнського відділення “Громадський контроль”, з позиції закону такі вчинки, що здійснюються за фактичної бездіяльності адміністрації навчальних закладів та правоохоронних органів, можна кваліфікувати як грабіж. Пасивність батьків, керівників навчальних закладів, міліції, як наголошують представники “Громадського контролю”, є джерелом творення потенційних злочинців. Адже учні грабують своїх шкільних товаришів безпосередньо в школах, ПТУ, гуртожитках на вулицях. Такі пограбування стали масовим явищем в обласному центрі Прикарпаття.

Міське відділення “Громадського контролю” заявило, що готове провести численні рейди в середніх школах, професійно-технічних училищах разом з правоохоронцями та викладачами. До цих рейдів громадський контроль готовий залучити також представників інших громадських організацій. Кожен виявлений випадок вимагання коштів, як переконанні в “Громадському контролі”, повинен бути розглянутий в учнівських та педагогічних колективах і за кожним таким випадком необхідно провести детальне розслідування.

“Громадський контроль” відіслав нещодавно відповідне звернення до мера міста Івано-Франківська Зіновія Шкутяка з проханням вжити необхідних заходів щодо запобігання протиправним вчинкам в учнівському середовищі. Влада поки що не дала відповіді на цей запит. Але представники “Громадського контролю” наголошують, що будуть продовжувати роботу задля локалізації цієї небезпечної соціальної проблеми.