Нове політичне вбивство в Косові

Нове політичне вбивство в Косові
Белград, 6 сiчня 2003 – Православнi серби й чорногорцi святкують Рiздво за старим календарем, і через це майже всi iнституцiї у вiдпустцi ще вiд Нового року. У Косовi, де бiльшiсть населення становлять етнiчнi албанцi, християнських свят не вiдзначають. У провiнцiї минулої суботи скоєно ще одне полiтичне вбивство: невiдомi вбили Тахiра Земая, колишнього повстанського вождя й близького спiвробiтника косовського президента Iбрахiма Руґови.

Тахiр Земай пiд час вiйни був полковником Армiї визволення Косова й близьким соратником Iбрахiма Руґови. Пiсля розпущення повстанських загонiв вiн став полiтичним дiячем й виступав за розбудову демократичних iнституцiй у провiнцiї. У суботу невiдомi зупинили його машину й разом із ним вогнепальною зброєю вбили його сина та одного родича, також активiста Руґовиної Демократичної спiлки Косова. Вiд травня 2001 року це вже четверте полiтичне вбивство прихильникiв президента Косова.

У недiлю ввечерi кiлька тисяч осiб у центрi Приштини манiфестувало проти полiтичного насильства. Албанськомовна преса зазначає, що йдеться про боротьбу за владу мiж кiлькома крилами колишнiх повстанцiв. Найбiльше депутатiв у парламентi Косова та в мiських радах має партiя Руґови. Його радикальнi опоненти Хашiм Тачi й Рамуш Харадiнай, згiдно з повiдомленнями масмедiа, контролюють тiньову економiку. В них є великi грошi й вони прагнуть здобути полiтичну владу.

У груднi минулого року мiжнародний суд у Косовi засудив до багатолiтнього ув’язнення кiлькох прихильникiв Харадiная, мiж якими є i його рiдний брат. Головним свiдком у процесi був саме Земай, якого вбили у суботу. Оглядачi роблять висновок, що йшлося не лише про помсту, а й про попередження усiм прихильникам Руґови та тим, хто виступає за нормалiзацiю ситуацiї в провiнцiї.

В Руґови є моральний авторитет й пiдтримка мiжнародного спiвтовариства. В його опонентiв – пiдроздiли колишнiх бойовикiв, якi виступають за незалежнiсть тому, що хочуть стати абсолютними господарями Косова. Сербськi коментатори зазначають, що албанськi екстремiсти для досягнення своєї мети готовi протистояти й мiжнароднiй адмiнiстрацiї у Косовi. Вони при цьому нагадують, що албанськi повстанцi свого часу застосовували таку саму тактику i проти сербiв: спершу лiквiдували полiцейських та полiтичних активiстiв.

Мiжнародний адмiнiстратор Мiхаел Штайнер у груднi минулого року попередив, що ще немає умов для остаточного врегулювання статусу Косова. Проте масмедiа повiдомляють, що екстремiсти вже пiдготували декларацiю про незалежнiсть. Вбивство Тахiра Земая могло б означати, що екстремiсти мають намiр додатково дестабiлiзувати ситуацiю й залякати всiх, хто спiвпрацює з мiжнародними iнституцiями в провiнцiї.