Конфлікт між нинішнім і колишнім спікерами кримського парламенту Борисом Дейчем і Леонідом Грачем

Конфлікт між нинішнім і колишнім спікерами кримського парламенту Борисом Дейчем і Леонідом Грачем
Симферополь, 10 січня 2003 – У п’ятницю бюро Кримського рескому Компартії поширило заяву, в якій звинуватило спікера місцевого парламенту Бориса Дейча у погрозах і тиску на адресу комуністів та їхнього лідера Леоніда Грача, а також в узурпації влади в Криму. Водночас Борис Дейч коментувати звинувачення комуністів відмовляється.

Скандал розгорівся після публікації в кількох грудневих числах партійної газети “Коммуніст Крима” аналітичного матеріалу “Кримський калейдоскоп. (На допомогу міськкомам, райкомам і первинним партійним організаціям)”. У ньому партійні аналітики спробували змалювати політико-економічні клани, які борються за владу в Криму. При цьому портрет спікера кримського парламенту Бориса Дейча вийшов не дуже привабливим.

Автори матеріалу назвали його “некоронованим королем курортного капіталу Судака і навколишніх володінь південно-східного Криму”, який, продовжую цитувати, “в комерційній діяльності характеризується колегами як надзвичайно жадібна людина. Водночас вважається одним із найбагатших людей півострова”. У статті звертається увага на те, що, цитую: “найбільше зростання його капіталу припадає на 1994-97 роки, коли спостерігався найбільший розгул криміналу і резонансних убивств у Криму”. Згадали автори і зближенння Бориса Дейча з донецьким капіталом. Мовляв, він лобіює їм у “придбанні найпрестижніших і прибутковіших об’єктів республіки, в тому числі – на Південнобережжі”.

Публічно Борис Дейч ніяк не відреагував на цю публікацію, однак 10 січня бюро Кримського рескому Компартії оприлюднило заяву, в якій звинуватило спікера місцевого парламенту в тому, що той, цитую: “через одного з секретарів рескому КПУ і через співробітників апарату вищого органу представницької влади автономії висловив власні наміри: а) ініціювати одночасне звернення до судів усіх згаданих у публікації осіб із позовами про відшкодування начебто завданих їм моральних збитків у розмірі не менше від 200 тисяч гривень кожному; б) прикласти всіх зусиль для того, щоб газета «Коммуніст Крима» була негайно закрита; в) домогтися розриву договору оренди і вигнати республіканський комітет Компартії України з будинку на проспекті Кірова, 26 в Симферополі”.

Прес-секретар Бориса Дейча Галина Громик повідомила, що зараз спікер не має наміру давати жодних коментарів стосовно чергових звинувачень на його адресу з боку комуністів, але пізніше якась реакція на них обов’язково буде. Тепер кримчани чекають на відповідь пана Дейча. Цілком вірогідно, незабаром кримчан поінформують про капітали Грача та його сім’ї.